Actualitate

4 lecții de viață pe care le-am învățat de la Marie Kondo

Dacă locuiți pe planeta Pământ, atunci cu siguranță ați auzit de Marie Kondo până acum. Cartea lui Kondo, „The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organising”, a fost un bestseller în anii trecuți și a fost lăudată de toată lumea, de la Oprah la Kate Hudson (și probabil și toți prietenii și familia dvs.)

 

Metoda lui Marie Kondo – numită metoda KonMari – de curățare și organizare a unei case a declanșat o adevărată nebunie în toată lumea și a inspirat milioane de oameni să creeze un mediu de casă vesel și rațional.

 

Și, deși întreaga carte în sine merită citită, acestea sunt lecțiile noastre preferate pe care le-am învățat de la Marie Kondo.

1) Exersați empatie cu lucrurile dvs.

Poate suna incredibil de naiv, dar una dintre cele mai importante lecții pe care le-am învățat de la Kondo este să empatizăm cu lucrurile noastre. S-ar putea să vă întrebați: „Ce înseamnă asta? Cum poți să empatizezi cu obiecte neînsuflețite?”

 

Ei bine, iată: ar trebui să încercați să luați în considerare sentimentele îmbrăcămintei dvs. (știm că sună ciudat, dar funcționează!) pentru a vă pregăti mental pentru a scăpa de dezordine. Aceasta înseamnă luarea în considerare a confortului unui obiect.

 

Aveți încredere în noi, s-ar putea să vă simțiți ciudat trecând prin vechea colectie de tricouri de dama și încercând să vă gândiți la „sentimentele” îmbrăcămintei dvs., dar această tehnică chiar funcționează!

 

Când încercați să fiți atenți la modul în care hainele dvs. sunt așezate în dulapul dvs., s-ar putea să vă fie mai ușor să împachetați și agățați totul cât mai bine posibil.

2) Descoperiți ce vă aduce bucurie

Aceasta este lecția de care au auzit probabil chiar și non-Konverts (oamenii care urmează metodele de ordonare ale lui Kondo). Acest lucru se datorează faptului că Kondo o repetă în mod constant pe tot parcursul cărții – ideea că fiecare articol pe care îl deținem ar trebui să ne aducă bucurie este un aspect central al întregii sale filozofii.

 

În carte, Marie Kondo afirmă: „Ar trebui să alegem ce vrem să păstrăm, nu de ce vrem să scăpăm”.

 

Acest lucru poate părea un sentiment evident, dar adevărul este că majoritatea dintre noi avem mai multe lucruri de care ar trebui să scăpăm decât lucruri pe care le iubim. Pentru a combate acest lucru, Kondo vă recomandă să vă uitați la obiecte și să vă întrebați verbal: „Îmi aduce asta bucurie?”, precum și să vă gândiți dacă folosiți sau nu articolul în cauză.

 

Pe scurt: atunci când scăpați de lucrurile care nu vă aduc bucurie, veți fi înconjurat exclusiv de lucrurile care o fac. Ce ar putea fi mai bine decât asta?

3) Categorii de abordare

Dacă sunteți ca majoritatea oamenilor, instinctul dvs. natural atunci când vine vorba de curățenie este să combateți dezordinea din camere – mai întâi, lucrați pentru a ordona dormitorul, pentru a organiza bucătăria, pentru a curăța baia etc. Cu toate acestea, Kondo predică un alt fel de abordare.

 

Ea pledează pentru abordarea curățării și decongestionării casei dvs. în funcție de categorie, nu de cameră. Aceasta înseamnă mai întâi să vă ocupați doar de obiecte similare, cum ar fi toate hainele sau cărțile. Kondo vă recomandă, de asemenea, să începeți cu obiectele care au cea mai mică valoare sentimentală, apoi să vă îndreptați spre lucrurile dificile (cum ar fi fotografiile vechi sau cărțile).

 

Dacă petreceți o perioadă enormă de timp scăpând de cărțile vechi într-o singură cameră și ajungeți la sfârșitul procesului doar pentru a găsi mai multe cărți în altă cameră, probabil că veți abandona cu totul proiectul. Kondo recomandă să începeți cu haine, hârtii și articole diverse, apoi să terminați cu suveniruri și moșteniri de familie. Are sens și, mai important, funcționează!

4) Nu cădeți pradă nostalgiei

Este normal să vă simți nostalgic din când în când, mai ales când priviți cutii de pantofi pline de fotografii și scrisori vechi. Dar, așa cum afirmă Kondo, căderea pradă sentimentelor de nostalgie poate doar să vă deraieze progresul.

 

Coborârea în gaura de iepure a nostalgiei poate fi, de asemenea, o modalitate convenabilă de a amâna (din nou), în loc de a face curățenie – atunci când este posibil, este important să ocoliți nostalgia pentru a afla de ce aveți de fapt nevoie și ce articole vă aduc bucurie reală.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura