ActualitateFlash

Macrou infestat cu parazitul Anisakis

03 mavrouMaximilian Gânju   

Mai bine de 160 de kilograme de peşte au fost retrase din mai multe unităţi alimentare din Valea Jiului, în urma alertei alimentare declanşată la nivelul judeţului Hunedoara. Macroul congelat a fost importat din Insulele Feroe şi conţine un parazit foarte periculos pentru sănătatea omului. Viermele poate provoca probleme de sănătate consumatorilor chiar şi mort.

Cantitate mult mai mare în judeţ
Cele 160 de kilograme de peşte congelat suspectat de infestare cu parazitul Anisakis au fost retrase din mai multe unităţi de alimentaţie publică din vestul Văii Jiului, din localităţi ca Vulcan sau Lupeni. Peştele oceanic a fost livrat de către un furnizor din Bihor în mai multe zone ale ţării, iar după declanşarea alertei alimentare, în data de 4 martie, pe lângă inspectorii sanitar-veterinari, şi firma şi-a retras o cantitate de peşte distribuit. „Este o cantitate mult mai mare la nivel de judeţ, acţiunea este încă în derulare şi cantitatea ar putea creşte.  Se acţionează nu numai în Hunedoara, ci în toate judeţele, pentru că firma care a distribuit este o societate mare”, a declarat dr. Gheorghe Cristea, şeful CSVSA Vulcan. Peştele infestat cu parazitul Anisakis este periculos pentru consumatori, mai explică medicul Cristea, chiar dacă viermele este mort în urma procesului de congelare. „Consumat de către om, generează Anisakidoza, boală parazitară manifestată prin tulburări gastro-intestinale, constipaţie alternată cu diaree. Dacă este o cantitate prea mare de viermi, poate produce obstrucţie, dar numai dacă viermele este viu. Este periculos şi mort, deoarece produsele acestuia determină stare de alergie, reacţii cutanate, înroşirea ochilor, eczeme”, a mai precizat şeful SCVSA Vulcan.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura