Politica si administratie

Combinatul siderurgic din Hunedoara primeşte o porţie de oxigen

05 ArcelorMittal Hunedoara

Pentru a detensiona relaţiile cu marii producători industriali, guvernul a decis, miercuri, instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea marilor consumatori de energie electrică de la plata până la 85 la sută a certificatelor verzi. Marii beneficiari ai acestei hotărâri sunt ArcelorMittal, Alro Slatina şi InterAgro.
Tot cetăţeanul e păgubit
Interesant şi îngrijorător este că guvernul nu specifică sursa banilor necesari – 750 de milioane de euro – şi, prin presiunea pusă, astfel, pe producătorii de energie, este posibil ca aceştia să fie luaţi de la micii consumatori şi de la cetăţeni. „Pentru instituirea Schemei de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie nu vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat, iar procedura de compensare a certificatelor verzi ce vor fi exceptate de la plata prin aplicarea acestei scheme pe o perioadă de 10 ani, este stabilită de ANRE”, a precizat Ministerul Economiei. Iarăşi interesant este faptul că banii necesari nu vor fi suportaţi nicidecum de producătorii de energie regenerabilă. Aşa că rămânem noi, cetăţenii, cei buni de plată suplimentară pe facturi.
O presiune care trebuia luată de pe umerii combinatelor mari
Reamintim faptul că atât patronatele, cât şi sindicatele din marea industrie au avertizat că presiunea suprataxării energiei electrice va distruge marile întreprinderi. Petru Vaidoş, liderul sindicatului “Siderurgica”, de la Hunedoara, explica, în luna martie, necesitatea unei astfel de hotărâri: “Fără să ţină cont de realităţile economice de la noi, România a supralicitat o directivă europeană şi, prin Legea nr. 220/2008, a stabilit să atingă un procent de energie regenerabilă de 38 la sută, până în 2020, în condiţiile în care avea dispusă o limită mult mai modestă, de 24 la sută. Impactul acestei decizii este, desigur, asupra consumatorului, care este încărcat cu taxe dificil de plătit. Mai exact, acum, combinatul de la Hunedoara, de exemplu, este suprataxat la energia electrică, valoarea taxelor suplimentare fiind de aproximativ 75 de lei pe Mwh: 23,1 lei pe MWh taxa de cogenerare şi 51,5 lei pe MWh „certificatele verzi”. Această suprataxare, evident, se regăseşte în preţurile produselor industriale, preţuri care, astfel, devin necompetitive pe piaţa internaţională”.
„Nu consumatorii trebuie să suporte”
În legătură cu faptul că nu statul va suporta acest sprijin, membrii Asociaţiei Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC)  „susţin cu tărie că această măsură nu trebuie să afecteze restul consumatorilor din România”. „Adoptarea unui set de măsuri comune cu cele din cadrul Uniunii Europene are rolul de a permite companiilor industriale să aibă un tratament similar cu cel al competitorilor din UE, fără a afecta restul consumatorilor din România. Această măsură, luată în conformitate cu prevederile Comisiei Europene, nu este o subvenţie acordată industriei din ţara noastră, ci este, în realitate, o diminuare a subvenţiei primite de producătorii de energie regenerabilă. Conform principiilor europene, consumatorilor industriali li se permite să îşi menţină, astfel, activitatea, evitându-se delocalizarea şi eliminându-se supracompensarea energiei verzi”, a declarat Marian Năstase, preşedintele ABIEC.
Sprijin pe 10 ani
Ca date tehnice, să mai spunem că exceptarea de la plata certificatelor verzi se realizează diferenţiat, în funcţie de electro-intensitatea operatorilor economici, cu 85, 60, respectiv 40 la sută. Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani şi se va aplica de la 1 august 2014, dar numai după aprobarea notificării acesteia de către Comisia Europeană. Numărul estimat al beneficiarilor de ajutor de stat acordat în temeiul hotărârii de guvern este de 300 de companii. (V. Macovei)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura