Flash

Bruxelles, capitala Belgiei şi a noii Europe

bruxelles_belgia_4

Cu o vechime de peste o mie de ani, Bruxelles este capitala Regatului Belgiei şi locul unde comunităţile franceze şi flamande convieţuiesc, oraşul fiind şi capitala bilingvă a Belgiei. Aceasta înseamnă că atât olandeza cât şi franceză sunt limbi oficiale în oraş. Plăcuţele străzilor şi semnele de circulaţie sunt mereu inscripţionate în aceste două limbi. Pe lângă toate acestea, Bruxelles are o vocaţie internaţională demnă de luat în seamă – capitală europeană şi oraşul unde se găsesc atât Sediul Comisiei Europene cât şi sediul Consiliului de Miniştri ai Uniunii Europene.
Perioada potrivită
pentru a vizita oraşul
Belgia are un climat tipic unei ţări cu ieşire la mare. Clima în Bruxelles este una caldă şi cu o atmosferă plăcută primăvara şi toamna. Vara, zilele sunt lungi şi călduroase, iar nopţile sunt răcoroase şi plăcute. Iarna, clima este blândă şi vă puteţi aştepta la ploi din belşug. În toiul iernii, poate fi foarte frig, cu ninsori abundente şi doar câteva ore de soare pe zi. Cea mai bună perioadă pentru a vizita Bruxelles este aşadar oricând între mai şi octombrie.
Cum ajungem în Bruxelles
Desigur, cel mai repede şi mai comod se ajunge la Bruxelles cu avionul, hunedorenii putând pleca de pe aeroporturile din Timişoara, Sibiu sau Cluj, cele mai apropiate de judeţ. Se poate ajunge la Bruxelles şi cu trenul, autocarul sau cu maşina personală. Dacă optaţi pentru această ultimă variantă, trebuie să ştiţi că distanţa între Deva, de exempu, şi Bruxeles este de 1815 kilometri, iar cea mai bună rută este Deva, Szeged, Budapesta, Viena, Linz, Nurberg, Frankfurt am Main, Koln, Bruxelles.
Unde ne putem caza în oraş
Dacă vizitaţi Bruxelles pentru câteva zile sau doriţi o vacanţă mai lungă în Belgia, cel mai potrivit ar fi să căutaţi locurile pentru cazare pe site-urile de profil, care conţin informaţiile necesare pentru cele peste 200 de hoteluri, de toate categoriile, din oraş şi din zonele apropiate, şi unde vă puteţi face rezervări din timp.
Câteva informaţii despre capitala Belgiei
Bruxelles are multe atuuri care pot face din el un oraş turistic de seamă, cum ar fi străzile pitoreşti din timpurile Evului Mediu, pieţe pline de animaţie, bulevarde superbe şi biserici sau catedrale gotice. Există şi un număr important de restaurante, în special taverne cu specific pescăresc în zona portului vechi de la Ste-Catherine. În plus, viaţa de noapte din Bruxelles poate fi una foarte interesantă, mai ales din cauză că oraşul atrage mulţi petrecăreţi din afara ţării.
Centrul oraşului Bruxelles este împărţit în două. Aceste două diviziuni distincte din oraş sunt înconjurate de Petit Ring, o şosea care delimitează oraşul medieval. Ambele zone sunt foarte diferite una de cealaltă şi frumuseţea lor unică contribuie la farmecul oraşului Bruxelles. Partea numită Lower Town este cunoscută pentru clădirile sale istorice şi pentru Grand Place – una dintre cele mai frumoase pieţe din Europa, în timp ce Upper Town este jumătatea mai mondenă, unde locuiesc oameni de viţă nobilă şi unde se găsesc majoritatea instituţiilor importante din Bruxelles. Dincolo de centrul oraşului Bruxelles se găsesc cartiere cum ar fi Anderlecht şi Molenbeek, Cartierul UE şi Etterbeek, Ixelles, Schaerbeek şi St. Josse sau St. Gilles. Toate aceste cartiere au caracteristici care le individualizează într-un oraş ca Bruxelles. Unele dintre ele sunt zone rezidenţiale cu parcuri şi bulevarde pline de magazine şi restaurante iar altele sunt zone industriale pe marginea canalelor.
Obiective turistice Bruxelles
Pe lângă ciocolata faimoasă în toată lumea, Bruxelles oferă şi câteva obiective turistice foarte interesante. În vizită la Bruxelles există o serie de atracţii care nu trebuie ratate. Vă prezentăm în continuare atracţiile şi obiectivele turistice din Bruxelles ce pot fi vizitate într-o vacanţă să într-un city-break.
Grand Place. Inima oraşului Bruxelles şi locul de unde puteţi începe să cunoaşteţi capitala Belgiei este Grand’Place (Grote Markt). Această piaţă istorică înconjurată de case superbe şi de frumuseţea impozanta a primăriei în stil gotic, este unanim acceptată ca fiind una dintre cele mai frumoase pieţe din întreaga Europă. În zilele noastre, Grand Place este obiectivul turistic principal din Bruxelles. Pe perioada întregului an, Marea Piaţă din Bruxelles este vizitată de mii de oameni care se bucură de timpul petrecut aici pentru a admira frumuseţea clădirilor, sau poposind la una din numeroasele terase şi bucurându-se de o excelentă bere belgiană. Concerte şi fel de fel de alte evenimente muzicale sunt organizate aici în diverse perioade din an.
Atomium este situat chiar lângă Stadionul Regele Baudouin. Este o structură care reprezintă o unitate a unui cristal de fier. Acest obiectiv turistic din Bruxelles are nouă sfere din oţel (iniţial au fost făcute din aluminiu), legate între ele prin tunele, de-a lungul celor 12 margini ale cubului. Întreaga structură are o înălţime de 102 metri, iar sferele au diametrul de 18 metri. Stabilitatea sa este asigurată de 3 perechi de stâlpi de susţinere. Atomium a fost construit pentru Expoziţia Mondială din anul 1958, ce a fost găzduită de Bruxelles. Sfera din vârf oferă o privelişte panoramică extraordinară a oraşului, iar de aici se poate vedea şi stadionul.
Manneken Pis. La colţul străzii numite Rue de l’Etuve/ Stoofstraat cu Rue du Chene/Eikstraat, în inima centrului vechi se găseşte unul dintre cele mai ciudate obiective turistice din Bruxelles. Este vorba despre o statuie a unui băieţel dezbrăcat care face pipi într-o fântână, cunoscută sub numele de Manneken Pis. Nimeni nu ştie exact când şi de ce această statuie deloc prea impunătoare a devenit atât de celebră. Manneken Pis este o statuie micuţă cu o garderobă imensă. Statuia este îmbrăcată în mici costumaşe de mai multe ori pe an. Există sute de costumaţii diferite.
Mini Europa. Dacă aţi dorit vreodată să faceţi turul complet al Europei, dar nu dispuneţi de fonduri suficiente pentru o astfel de excursie, atunci vă puteţi îndrepta spre Bruxelles şi puteţi vizita alternativa unei astfel de mega excursii. Mini Europe sau Mini Europa, cum este numită în Bruxelles, este un obiectiv turistic extraordinar. Aici puteţi vedea o mulţime de monumente din întreaga Europă, adevărate simboluri ale continentului. Mini Europa se află foarte aproape de intrarea la uimitorul Atomium, iar modelele de aici reproduc perfect majoritatea monumentelor reprezentative ale bătrânului continent.
Palais de Justice, în traducere Palatul de Justiţie, este curtea supremă a Belgiei. Este situat într-o zonă frumoasă a oraşului, în cartierul Saint Gilles, la capătul străzii numite Avenue Louise. Locaţia permite nişte vederi panoramice superbe asupra oraşului aflat în vale. Cu peste 20.000 de metri pătraţi, clădirea este de aproximativ trei ori mai mare decât Palatul Regal şi a fost comandată de Leopold al II-lea, unul dintre primii regi ai Belgiei.
Palatul Regal din Bruxelles, numit deseori Palatul Regal al Belgiei este o reşedinţă regală oficială situată în centrul capitalei Belgiei. Deşi în trecut a fost folosit drept locuinţă de către mulţi regi, astăzi, este rar folosit de Familia Regală a Belgiei, care locuieşte în Castelul Regal de la Laeken, aflat la marginea oraşului Bruxelles. Palatul Regal este situat în faţa superbului Parc Bruxelles şi a unei pieţe foarte lungi numite chiar Place des Palais sau Paleizenplein, care desparte palatul de parc. Palatul Naţiunii, cel care găzduieşte Parlamentul Federal Belgian se găseşte vizavi de Palatul Regal.
Primăria oraşului Bruxelles. Atunci când intră în Grand Place de pe una dintre cele şapte străzi care converg aici, ochii turiştilor din capitala Belgiei sunt atraşi invariabil de turnul gotic al Primăriei din Bruxelles, care parcă tinde spre cer. De când a fost ridicată şi până în zilele noastre, “Hotel de Ville” sau “Stadhuis” este considerată ca fiind una dintre cele mai frumoase primării din Ţările de Jos.
Câteva sfaturi pentru turiştii hunedoreni
An de an, o mulţime de turişti vin în Bruxelles, acest oraş multicultural şi plin de viaţă. Capitala Belgiei oferă o mare varietate de muzee, evenimente, atracţii istorice, magazine, pieţe şi restaurante. Bruxelles nu este un oraş cunoscut numai pentru obiectivele sale turistice, ci şi pentru unele specialităţi culinare, cum ar fi ciocolată belgiană, vafele, cartofii prăjiţi şi varietatea impresionantă de beri.
Pentru siguranţa dumneavoastră
Bruxelles este considerat un oraş în care turismul este sigur, dar unele zone mărginaşe sunt cunoscute ca fiind mai periculoase, în special târziu în noapte. Evitaţi să etalaţi lucruri scumpe şi nu interacţionaţi cu găştile mici de tineri care împânzesc străzile noaptea. Dacă doriţi să exploraţi oraşul noaptea, este mereu recomandat să călătoriţi în grupuri mai mari, în special prin zonele mai aglomerate sau când folosiţi metroul şi autobuzele. În zonele turistice, trebuie să acordaţi o atenţie deosebită pentru a evita hoţii de buzunare sau pe cei care smulg genţile şi fug cu ele. Aceştia atacă în special în momentele când întrebaţi localnici de un obiectiv turistic şi atenţia vă este distrasă. Unele locuri cum ar fi Schaarbeek, nordul şi centrul oraşului Bruxelles ar trebui pe cât posibil evitate.
În general, servirea şi bacşişul sunt incluse în preţurile produselor din restaurante, în facturile hoteliere şi în bonurile de taxi. Bacşişurile se oferă doar pentru a aprecia o servire deosebită sau pentru a rotunji nota de plată la o sumă rotundă. Bacşişul nu este obligatoriu în Bruxelles, dar este în general aşteptat în locurile foarte turistice.
Ca în majoritatea marilor oraşe europene, fumatul este interzis în aeroporturi şi în mijloacele de transport în comun cum ar fi autobuze, metrou şi trenuri. Mulţi oameni aleg să fumeze în Belgia aşa că unele cafenele sau restaurante din Belgia, oferă zone pentru fumători. Ţigările se găsesc pentru cumpărat în supermarketuri, magazine şi standuri de ziare.
Transport public în Bruxelles
Aproape tot transportul public este operat de STIB (Societe des Transports Intercommunaux Bruxellois). Pentru detalii despre transportul public, puteţi găsi hărţi gratuite cu reţeaua de transport în staţiile de metrou şi la birourile de turism. Cea mai bună modalitate de a explora oraşul este călătoria cu trenul uşor, cunoscut şi sub numele de pre-metro. Este foarte eficient şi puţin influenţat de traficul aglomerat din oraş.
Există şi un card ce permite turiştilor să exploreze oraşul. Cardul oferă transport nelimitat cu metroul, autobuzul şi tramvaiul. Cardul Bruxelles (Brussels Card) include şi acces gratuit la majoritatea muzeelor şi obiectivelor turistice, reduceri la restaurante, baruri, magazine şi pentru Atomium. Cei care achiziţionează Bruxelles Card primesc gratuit şi un ghid foarte util. Brussels Card poate fi achiziţionat pentru 24, 48 sau 72 de ore şi include transport gratuit pe perioada achiziţionată şi acces gratuit la peste 30 de muzee. Pentru copii sub 12 ani nu este nevoie să cumpăraţi Bruxelles Card.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura