FlashPolitica si administratie

Bisericile hunedorene primesc de la judeţ 90 la sută din finanţările nerambursabile. Cum vrea Moloţ sã-şi spele pãcatele pe banii noştri

05 Catedrala  Volodia Macovei

Din aproape 4,8 milioane de lei finanţări nerambursabile pentru asociaţii, fundaţii, ONG-uri şi culte, bisericile hunedorene primesc 4,2 milioane, adică aproape 90 la sută. Din cele 4,2 milioane cu care este momită binecuvântarea slujitorilor lui Dumnezeu, două milioane primeşte Episcopia Ortodoxă a Devei şi Hunedoarei, suplimentar faţă de ce beneficiază parohiile ortodoxe din teritoriu.

Ia rugăciunea, neamule!
Nu spunem că nu trebuie ajutate cultele religioase, că nu trebuie sprijinite lăcaşurile de cult. Spunem doar că activitatea asociaţiilor, fundaţiilor şi ONG-urilor hunedorene, care este direcţionată spre sprijinirea copiilor necăjiţi, a persoanelor cu probleme, a activităţilor de voluntariat, a activităţilor dedicate sportului şi sănătăţii, tinerilor, este la fel de importantă şi cu efecte practice de mare necesitate în comunităţile din judeţul Hunedoara. Or, alocarea a doar 10 la sută din banii noştri către alte activităţi decât cele care ţin de religios ni se pare un gest nefericit, care arată că interesele lui Mircea Moloţ  şi ale CJ Hunedoara nu sunt de a sprijini o viaţă mai bună pentru cetăţeni, ci cumpărarea unor „indulgenţe”, cumpărarea graţiei divine prin orice mijloace, chiar dacă toată povestea e de toată jena.

Extensie la cutia milei
Din punct de vedere tehnic, alocarea acestor finanţări nerambursabile, adică bani ai cetăţenilor ce nu trebuie returnaţi, s-a făcut pentru 235 de solicitări venite de la asociaţii, fundaţii sau organizaţiilor nonguvernamentale fără scop lucrativ, care iniţiază şi organizează acţiuni, programe, proiecte culturale şi educativ-ştiinţifice, sportive, de tineret, şi de la unităţi de cult.
Din cele 235 de solicitări aprobate, 181 sunt de la cultele religioase. Suma totală aprobată este de 4.761.100 lei. Dintr-o singură tăietură a cuţitului mai-marilor judeţului, 2.000.000 de lei au fost alocaţi Episcopiei Ortodoxe a Devei şi Hunedoarei. Uite-aşa!
Au mai rămas 2.761.100 lei. Din aceşti bani, 565.000 de lei au fost alocaţi pentru 54 de asociaţii, fundaţii şi ONG-uri.
Au mai rămas 2.196.100 lei. Ei bine, sufletul abundând de pioşenie şi drag de Dumnezeu al conducerii CJ Hunedoara şi consilierilor judeţeni, care au aprobat, s-a gândit să dea toţi aceşti bani bisericilor. Şi iarăşi marele câştigător a fost Biserica Ortodoxă, care, pe lângă cele două milioane luate dintr-un foc de Episcopie, a primit din aceşti bani rămaşi, prin parohii, aproximativ 70 la sută, restul fiind împărţit de Biserica Catolică, cea Greco-Catolică, Reformaţi şi cultele numite neoprotestante.

Dorul de casă al preşedintelui Consiliului Judeţean
Din pură curiozitate, am încercat să vedem cum arată o hartă a zonelor din judeţul Hunedoara, cu alocările de bani pentru parohii şi lăcaşuri de cult.
Rezultatele, larg aproximate, ne arată că în partea centrală a judeţului, inclusiv vestul, s-au dat spre 38 la sută din banii de binecuvântare. În nordul judeţului au mers cam 18 la sută, în zona Geoagiu-Orăştie vreo 8 procente, pe Hunedoara-Călan vreo 11 la sută, în Ţara Haţegului 17 la sută, iar în Valea Jiului doar spre 8 la sută.
Interesant este să vedem şi marii câştigători de pe lista de finanţări spre binecuvântare. Parohia Ortodoxă Română Deva IV – 200.000 lei, Parohia Ortodoxă Română Brad III – 200.000 lei, Parohia Ortodoxă Română Ţebea – 100.000 lei, Parohia Ortodoxă Română Călan – 60.000 lei, Parohia Ortodoxă Română  Rapolt – 50.000 lei, Parohia Ortodoxă Română Zam – 40.000 lei. O menţiune specială trebuie făcută Parohiei Române Unită cu Roma Greco-Catolică din localitatea de baştină a lui Mircea Moloţ, Mărtineşti, unde s-au dus 50.000 lei, dovadă că şeful CJ trăieşte încă emoţia originilor, alături de cea general-religioasă pe banii noştri, care i-ar putea, nu-i aşa?, ajuta la spălarea celor ce nu au fost chiar acţiuni de iubire a aproapelui.

One thought on “Bisericile hunedorene primesc de la judeţ 90 la sută din finanţările nerambursabile. Cum vrea Moloţ sã-şi spele pãcatele pe banii noştri

  • Doamne fereste ! Cum conduce judetul un jeg ca el ? Un nemurici lipsit de scrupule care isi vinde familia, cei doi copii, un baiat si o fata, din diverse relatii sexuale. Viata publica hunedoreana, dupa anul 1989, nu cunoaste un om, adică Mircea Moloț, mai lipsit de caracter, un nemernic de asemenea talie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura