Actualitate

Violenţa în familie ia amploare

Nicoleta Popa

Numărul copiilor şi al femeilor bătuţi de către cei care ar trebui să se numească „stâlpii casei”, creşte de la o zi la alta. Cazurile în care copiii sunt victime ale părinţilor s-au dublat anul acesta, faţă de 2008.

Aproape 70 de intervenţii
Din iunie şi până la sfârşitul lunii septembrie, specialişti de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului au intervenit în aproape 70 de cazuri, dintre care, pentru 16 copii s-a luat măsura de plasament la rude, asistenţi maternali sau la centre de plasament. „Scoaterea copilului din cadrul familiei se impune în situaţia în care se constată că mediul familial în care trăieşte minorul a devenit nesigur pentru creşterea şi educaţia acestuia. Situaţia poate fi şi temporară, dacă între timp se constată o îmbunătăţire a situaţiei din familia respectivă”, afirmă Viorica Popescu, directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara.

Nu vorbesc, de teamă
Problema este că majoritatea femeilor abuzate refuză să depună plângere împotriva soţilor bătăuşi. Anul acesta, doar 30 de hunedorence s-au hotărât să îşi înfrunte consortul pe cale legală. Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara spun însă, că numărul femeilor agresate este mult mai mare, doar că acestea, de teamă, nu cer sprijinul poliţiei. „Când suntem solicitaţi să intervenim, în majoritatea cazurilor, femeia spune că nu s-a întâmplat nimic şi refuză pur şi simplu să îşi acuze soţul. Noi dăm o amendă contravenţională, pentru disturbarea liniştii publice, pe care o plătesc tot din banii familiei, şi apoi, situaţia se înrăutăţeşte”, declară Bogdan Niţu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara. 

Sărăcia, alcoolul şi educaţia precară
Principalele cauze ale apariţiei violenţei în familie sunt sărăcia, consumul de alcool, dar şi nivelul scăzut al educaţiei părinţilor. Psihologii trag un semnal de alarmă şi spun că în contextul social actual, cazurile de violenţă vor fi din ce în ce mai frecvente. „Fenomenul violenţei ia amploare şi în mediul urban. Femeile se simt legate de soţul lor şi tolerează comportamentul agresiv al acestuia, mai ales, când la mijloc sunt şi copii, pentru că se gândesc că nu vor mai avea nici un sprijin financiar. Femeia ar trebuie să abordeze problema într-o manieră bună pentru ea şi copiii săi, şi să ceară sprijin autorităţilor competente”, a declarat psihologul IPJ Hunedoara, inspectorul Daniela Mocuţ.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura