Comunitate

Una rece, alta caldă, la spitalul din Orăştie

Magdalena Şerban

Având la activ un număr anual de 6.000 de internări şi circa 15.000 de primiri în urgenţă, Spitalul municipiului Orăştie este singura instituţie de profil care deserveşte cei 50.000 de locuitori ai zonei. Problema este că  planul de reorganizare a ministerului de resort va schimba lucrurile în ce priveşte numărul de paturi.

„Ce să mai reducem?“
„Aşteptăm cu îngrijorare noul contract cu CJAS Hunedoara, pentru anul în curs. Ne alarmează faptul că trebuie aplicată politica naţională a reducerii numărului de paturi la unele spitale. Aici, e inclus şi Spitalul municipal Orăştie (clasificat în categoria a IV-a) care momentan, are 155 de paturi, însă, nu se ştie câte vor fi desfiinţate. Reducerea numărului de locuri înseamnă, din start, şi reducerea valorilor contractuale. Adică, menţinându-se personalul şi salariile, se va depăşi procentajul salarial. Deci, ori se vor reduce salariile, ori personalul, ori se va diminua cota valorică a hranei, medicamentelor, adică tot ceea ce se va răsfrânge, în final, asupra bolnavilor. În acest moment, bolnavului internat îi sunt alocaţi 7 lei/zi, pentru cele trei mese. Cât am mai putea scădea din suma asta?! Totodată, până acum, pacienţii internaţi la Spitalul municipal Orăştie nu au fost nevoiţi să-şi cumpere medicamentaţia sau instrumentele sanitare necesare, ca în alte unităţi. CJAS Hunedoara, oricât ar încerca să ajute unităţile spitaliceşti din judeţ, nu are ce face, pentru că este direct supusă Casei Naţionale şi reglementărilor în vigoare. Este de înţeles poziţia acesteia”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, medicul Dan Mihail Sechi (foto), managerul Spitalului municipal din Orăştie.

Se renovează ambulatoriul
Ca o veste bună, peste toate aceste supărări, este că modernizările nu se lasă aşteptate. „Am reuşit să schimbăm întreaga reţea de apă. Aici, un merit deosebit îl au primăria şi consiliul local, cărora le mulţumesc. O altă noutate este că avem aviz favorabil pentru lucrările de recondiţionare a ambulatoriului, cuprinse într-un proiect pe fonduri externe. Aşteptăm din moment în moment, să semnăm contractul de finanţare. După finalizarea acestora, putem spune că ni s-a îndeplinit un vis”, a încheiat Dan Mihail Sechi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura