FlashSport

Au venit de la capãtul lumii, sã înveţe judo la Deva



Ciprian Marinuţ

Sportivii Francis Labrosse şi Robert Holandia au „părăsit” exotica Republică Seychelles, pentru a „fura” cât mai mult din tainele judo-ului, într-un stagiu de pregătire, de două săptămâni, la Deva, sub comanda antrenorului Doru Sapta.

„Specializare” la clubul devean

Cei mai buni doi judoka din Seychelles au primit din partea Comitetului Internaţional Olimpic invitaţia de a participa la o competiţie de top de la Bucureşti şi la un stagiu de pregătire la Deva, cu antrenorul Doru Sapta. Francis Labrosse (ctg. – 66 kg) şi Robert Holandia (ctg. 73 kg), s-au „documentat”, weekend-ul trecut, la meciurile Cupei Mondiale de la Bucureşti, iar de ieri, se află în cantonament la Deva. „Cei doi efectuează câte două antrenamente pe zi, alături de sportivii de la SCM Deva. Le place România şi s-au adaptat bine la sistemul nostru de pregătire”, a spus Doru Sapta. Francis Labrosse, cel mai galonat judoka din Seychelles, participant la două ediţii ale Jocurilor Olimpice, fără a avea rezultate deosebite, consideră pregătirea cu un antrenor român şi cantonamentul de la Deva ca fiind o experienţă interesantă. „În România, judo se practică la un nivel foarte avansat, iar noi am avut multe de învăţat din pregătirea cu Doru Sapta şi din vizionarea Cupei Mondiale. Venirea la Deva reprezintă un schimb de experienţă benefic. Mă simt bine aici, pentru că oraşul dumneavoastră e cam la fel de mare cât insula mea natală”, a spus Francis Labrosse.

Lecţii de judo în Seychelles

Prietenia „Deva – Seychelles” a început acum trei luni, când antrenorul Doru Sapta a fost trimis de Comitetul Internaţional Olimpic, pentru un stagiu de pregătire de trei luni în arhipelagul african, cu scopul de a pune umărul la progresul sportivilor din Seychelles. „Sportivii din Seychelles suferă din cauza izolării, fiind în urmă cu noutăţile şi metodele de pregătire. Nu există un sistem profesionist de antrenament, iar oamenii fac sport de plăcere. Comitetul Internaţional Olimpic m-a delegat în arhipelag, pentru a ridica nivelul pregătirii şi al performanţelor practicanţilor de judo de acolo. Am lucrat trei luni cu componenţii lotului naţional şi sper că rezultatele lor vor fi mai bune la viitoarele competiţii. Au calităţi fizice excelente, dar sunt deficitari la tehnică şi tactică”, a spus antrenorul Doru Sapta, fost multiplu campion naţional. Cea mai importantă competiţie pentru sportivii din Seychelles este o întrecere între ţările insulare din zona respectivă, care se desfăşoară o dată la patru ani. Republica Seychelles are 12 sporturi considerate prioritare, între care şi judo.
Seychelles este un arhipelag format din 158 de insule din Oceanul Indian, situat la 1.600 km est de Africa, în nordul insulei Madagascar, fiind ţara cu cea mai mică populaţie dintre toate statele Africii. Insulele reprezintă un adevărat paradis turistic, fiind vizitate anual de sute de mii de turişti. Însă, pentru că sunt foarte izolate, fiind situate la… „capătul lumii”, sportivii de acolo sunt departe de performanţele celorlalţi sportivi de pe planetă.

3 comentarii la „Au venit de la capãtul lumii, sã înveţe judo la Deva

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura