Actualitate

Start în noul an de învăţământ superior la Petroşani

03-radu.sorin_Magdalena Şerban

Ieri, Aula Universităţii din Petroşani a găzduit festivitatea de deschidere a noului an universitar. La momentul solemn au participat, alături de studenţi şi cadre didactice, conducerea instituţiei, primarii municipiilor Vulcan şi Petroşani, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara – Cosmin Lucian Chiuzan, directorul general al INCD INSEMEX – George Artur Găman, subprefectul judeţului – Fabius Kiszely, inspectorul şcolar general – Maria Ştefănie, precum şi vicepreşedintele CJ Hunedoara – Sorin Vasilescu. Acestora li s-au alăturat colaboratori din cadrul firmelor private şi alţi invitaţi din sfera profesională.

Studenţi români, dar şi străini
„Au terminat studiile în acest an 771 de studenţi. Noii intraţi sunt în număr de 675 la studiile de licenţă şi 433 la cele masterale. Admiterea pentru studiile doctorale va avea loc astăzi şi mâine. Estimăm în jur la 50 de doctoranzi. Anul trecut am pierdut 280 de studenţi, unii alegând să muncească în străinătate, alţii relocându-se cu serviciul în alte zone ale ţării, iar alţii au rămas repetenţi sau au fost exmatriculaţi. Referitor la condiţii, asigurăm 600 de locuri în cămine, într-o cameră fiind cazaţi câte doi studenţi, pentru a sta confortabil. De asemenea, cantina le este pusă la dispoziţie, preţurile practicate fiind foarte bune comparativ cu ce oferă piaţa, la ora actuală. Micul dejun costă şase lei, iar prânzul (două feluri de mâncare şi desert) ajunge la opt lei. Cât priveşte ponderea aferentă studiilor de licenţă şi masterale, pot spune că majoritatea studenţilor provin din judeţ, din judeţele limitrofe şi în jur la 70 sunt din Republica Moldova. La doctorat avem înscrişi din Norvegia, Franţa, Siria, Congo şi sperăm ca, după ce vom face o promovare mai amplă a universităţii pe plan extern, să acoperim şi partea de America de Sud. La master avem 10 locuri alocate românilor de pretutindeni, au fost ocupate şi am solicitat o suplimentare cu şase locuri, existând solicitări în acest sens“, a precizat rectorul Universităţii din Petroşani, prof. univ. dr. ing. Radu Sorin (foto).

O lungă tradiţie
Trebuie subliniat faptul că instituţia de învăţământ superior din Valea Jiului are o lungă şi frumoasă tradiţie, fiind continuatoarea Institutului de Mine, care a funcţionat în Bucureşti peste 80 de ani, iar din anul universitar 1957-1958 a funcţionat la Petroşani. Doar câteva universităţi se pot mândri cu o asemenea descendenţă atestată prin decretul domnitorului A.I. Cuza din 1864, de înfiinţare a „Şcoalei de Ponţi şi şosele, Mine şi Arhitectură“. După 1990, prin diversificarea domeniilor şi specializărilor universitare, Institutul de Mine din Petroşani a devenit Universitatea Tehnică (1991) şi apoi Universitatea din Petroşani (1995). Un alt pas extrem de important a fost făcut în 2009, atunci când în urma evaluării realizate de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, unitatea a obţinut calificativul „Grad de încredere ridicat”. În momentul de faţă, instituţia numără 3.000 de studenţi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura