Comunitate

Specialişti în meserii ce nu există în România

Patru medici din Valea Jiului se specializează într-o meserie care… nu există. Este vorba despre medicina de dezastru, profesie recunoscută în afara României, care însă nu este trecută în nomenclatorul nostru de meserii.
Totuşi, cei patru medici hunedoreni nu renunţă şi sunt înscrişi la Masteratul de Medicină de Dezastru, iniţiat de Universitatea Titu Maiorescu din Bucureşti, singurul de acest fel din ţară. ”Masteratul acesta este o chestie de pionierat. Din judeţul Hunedoara, participăm patru medici, iar în total, suntem 25 de masteranzi care vrem să ne specializăm pe medicina de dezastre. În România, nu sunt specialişti în medicina de dezastre. La noi în ţară nu există medici de catastrofă, pentru că meseria aceasta nu este inclusă în nomenclator”, a declarat, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, medicul Cătălin Popa.
Un asemenea masterat se mai face doar în Belgia, la Universitatea Liberă din Bruxelles şi în Piemontul Italiei. ”Eu cred că noi, după ce absolvim, vom fi un fel de consultanţi, dar Ministerul Muncii ar trebui să facă un pas spre a include această meserie în nomenclator”,  adaugă doctorul Popa. Prof. dr. Nicolae Steiner, expert internaţional NATO, unul dintre iniţiatorii masteratului, spune că mai durează până când această meserie va fi recunoscută şi la noi. ”În nomenclatorul de meserii, nu există medic de dezastru, deocamdată, mai este cale lungă până la momentul recunoaşterii ei în România, dar de undeva trebuie început”, spune el.
Proiectul Masteratului în Medicina de Dezastru a fost pus în practică la noi în ţară de personalităţi medicale recunoscute pe plan internaţional în Medicina de Dezastru, prof. dr. Dan Mănăstireanu şi prof. dr. Nicolae Steiner, specialişti de elită ai acestui domeniu. (A. Nedelcoff)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura