Actualitate

Simpozionul cu tema „Centenarul energeticii româneşti”

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara şi în parteneriat cu Academia Română, Asociaţia Generală a Inginerilor din România şi Societatea Inginerilor Energeticieni din România, a organizat în ziua de 21 noiembrie 2018, la Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, simpozionul cu tema „Centenarul energeticii româneşti”.

Manifestarea a fost pusă sub semnul împlinirii unui secol de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918.
În cadrul simpozionului au fost prezentate comunicările: „Centenarul energeticii româneşti”, susţinută de prof. dr. ing. Victor Vaida, personalitate de marcă a energeticii româneşti, fost preşedinte al Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei şi fost preşedinte al RENEL, precum şi comunicarea cu tema „Cărbunele în strategia energetică a României”, susţinută de prof. dr. ing. Dumitru Fodor, membru titular al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România.
Cu acelaşi prilej, domnul Victor Vaida a lansat două volume pe care le-a dedicat Centenarului Marii Uniri: „Istoria Bisericii Ortodoxe din Deva” şi „Centenarul energeticii româneşti”.
A fost o deosebită onoare pentru Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva să spună bun venit distinşilor oaspeţi, participanţilor la simpozionul cu tema „Centenarul energeticii româneşti”. Am fost mândri că am putut organiza un asemenea eveniment de înaltă ţinută ştiinţifică, eveniment care, prin tematica lui, s-a dorit un omagiu adus celor care au făurit, în urmă cu un secol, România Mare.
Organizarea la Deva a acestui simpozion este un lucru firesc, ştiut fiind că judeţul Hunedoara a fost un important pol al energeticii româneşti vreme de decenii.
Prezenţa la acest simpozion a două somităţi în materie de ştiinţă, prof. dr. ing. Dumitru Fodor şi prof. dr. ing. Victor Vaida, a fost o garanţie a faptului că manifestarea ştiinţifică a avut o înaltă ţinută, cu comunicări elaborate profesionist, cu exigenţă şi rigoare ştiinţifică. Temele abordate de cei doi distinşi oaspeţi au fost legate intrinsec una de cealaltă – cărbunele şi energetica – astfel încât ele oferă un tablou precis şi complet al acestor elemente vitale pentru economia românească.
Am apreciat faptul că două personalităţi de anvergura prof. dr. ing. Dumitru Fodor şi prof. dr. ing, Victor Vaida, cu autoritatea profesională excepţională pe care o au, cu experienţa îndelungată în profesiile lor, au venit la Deva şi ne-au prezentat istoricul, starea actuală şi perspectivele acestor domenii de mare impact în viaţa economică a unei ţări.
Domnul Victor Vaida a lansat volumele: „Centenarul energeticii româneşti”, lucrare de mare interes pentru oricine doreşte să cunoască istoria energeticii româneşti, de la sfârşitul secolului XIX până acum, şi „Istoria Bisericii Ortodoxe din Deva”, un amplu tablou al vieţii ecleziastice din Deva de la începuturi până azi. Valoarea lucrării este cu atât mai mare, iar efortul de realizare a ei cu atât mai lăudabil şi demn de respect, cu cât cartea este rodul muncii unui inginer energetician care, însă, are un simţ patriotic profund şi sincer.
Ambele volume se alătură cu succes publicaţiilor care, în anul Centenarului, au fost elaborate în semn de omagiu adus tuturor românilor care au făurit România Mare.
Găzduirea acestei importante manifestări a reprezentat un privilegiu şi ne-am bucurat că am putut marca, şi prin acest simpozion, împlinirea unui secol de la memorabila zi de 1 Decembrie 1918, zi gravată pentru totdeauna în inimile românilor de pretutindeni.
Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu“ Deva

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura