Comunitate

Silvicultorii din judeţ plantează peste un milion de puieţi de arbori

Magdalena Şerban

Direcţia Silvică Hunedoara s-a confruntat în această primăvară, cu o suită de incendii de păduri. Anul trecut, au fost înregistrate peste 100 de asemenea incidente, numărul lor dublându-se în 2011, faţă de 2010. Nici în anul curent, situaţia nu a fost mai puţin arzătoare.

Numărul incendiilor a crescut de trei ori
„În această primăvară, au fost 28 de  incendii în suprafaţa fondului forestier administrat de Direcţia Silvică Hunedoara şi peste 200 de incendii la a căror stingere a participat personalul silvic. Faţă de primăvara anului trecut, numărul acestora a crescut de trei ori. Cauza principală o reprezintă faptul că oamenii curăţă păşunile de resturi vegetale prin incendiere. Zonele puternic afectate  în acest sens au fost: Haţeg, Geoagiu, Brad, Baia de Criş, Ilia, Dobra şi Grădişte. Rog toţi proprietarii de terenuri agricole să ţină cont că trebuie să-şi supravegheze acţiunile de curăţare şi fertilizare a suprafeţelor, prin incendiere. Este foarte periculos să laşi focul aprins şi să pleci. Poate fi chiar fatal”, a fost îndemnul lui Emil Ignat (foto), directorul Direcţiei Silvice Hunedoara.

Continuă  împădurirea
Char dacă incendiile s-au ţinut lanţ, „Luna pădurilor” (n.r. luna în care se plantează arbori) se afă în plină desfăşurare  în judeţ. “Perioada din an propice plantării arborilor este, în general, 20 martie – 1 mai, în zona montană. Pentru că au fost  căderi masive de zăpadă în zona Văii Jiului şi Ţara Haţegului, ocoalele silvice locale e firesc să nu reuşească să încheie lucrările de împădurire conform graficului general al acţiunii  (15 martie – 15 aprilie), pământul fiind mult timp îngheţat şi acoperit cu strat de zăpadă. Acestea vor fi finalizate în jurul datei de 20 mai. Suprafaţa totală pe care vor fi plantaţi arbori în acest an însumează 200 de hectare şi se vor folosi peste un milion de puieţi forestieri”, a mai precizat Ignat. Potrivit acestuia, din cele 320.000 de ha, cât cifrează pădurile din judeţ, Direcţia Silvică Hunedoara administrează 157.000 de ha, aflate în proprietatea statului şi încă 60.000 de ha, prin contracte de pază şi servicii (proprietăţi
publice şi private), la acestea, adăugându-se cinci ocoale silvice private, care administrează suprafeţele împădurite.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura