Politica si administratie

Se poate şi politicã elegantã!

S-a reuşit, cu prilejul discursului fostului suveran al României în Parlament, să se vadă că se poate face şi politică elegantă sub acoperişul unde au fost mai prezente mânării ale voturilor ori replici ale unor pseudo-personalităţi care îşi uitaseră la intrare cei şapte ani de acasă. În paranteză fie spus, de unde iese băsismul, se face loc ca să intre normalitatea şi chiar excelenţa – de la Antena 3 a ieşit „portocalita” şi s-a făcut loc ca să intre reputatul CNN, după cum, de unde au ieşit Băsescu, Boc ori miss (P)Alma Anastase au intrat capetele încoronate ale Europei. Deci, prin extrapolare, există mari posibilităţi ca, dacă băsismul pleacă de la putere, să reintre şi România pe un făgaş normal, în care economia să poată începe să funcţioneze corect, iar românul de rând să înceapă să-şi regăsească speranţa în ziua de mâine şi, mai bine chiar, în ziua pe care deja o petrece.
Am remarcat – deşi întregul discurs a fost remarcabil şi periat cu multă grijă – câteva idei pe care le-aş fi dorit prezente şi sub cupola parlamentului, măcar ca o consecinţă a jurământului depus de fiecare dintre noi. Astfel, o expresie care am observat că a plăcut în mod deosebit a fost: „Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri”. Cât adevăr şi câtă eleganţă într-o simplă schimbare de poziţie din care se privesc lucrurile! Şi câtă diferenţă cu ce se face de către actuala putere, care a amanetat viitorul mai multor generaţii, prin împrumuturi şi aşa-zise politici financiare şi sociale care oscilează între antiromânism şi patologic! Căci, de când e lumea, principala preocupare a societăţilor a fost viitorimea – „să le fie copilul cu o treaptă mai domn”, cum zicea poetul de la Bârca. Doar actuala putere ce se mai înghesuie ca natalitatea să scadă din ce în ce mai mult, bucurându-se diabolic să îmbogăţească bugetul doamnei Udrea până şi de la laptele sau scutecele copiilor, ori să fugărească mamele de lângă copilul ne-nţărcat! „Stă doar în puterea noastră să facem ţara statornică, prosperă şi admirată în lume”, mai spunea fostul suveran. Da, însă nu cu această guvernare atinsă ireversibil de băsită portocalie, care duce la o la fel de ireversibilă demolare a tot ce mai există bun sau funcţional în ţara asta. Cum să faci o ţară prosperă, când vinzi pe mai nimic Roşia Montană sau Roşia Poieni? Cum să faci o ţară prosperă când îi aduci locuitorii în sapă de lemn şi căutători prin tomberoane, aliniaţi în regimente de flămânzi, care aşteaptă să li se dea o punguţă gratis, o dată la patru ani?
„Iubirea de ţară şi competenţa sunt criteriile principale ale vieţii publice”, amintea fostul suveran. Probabil de-aceea au plecat mărimile pedeliste din zonă: nu suportă să se vorbească în faţa lor despre dragoste de ţară, patriotism, competenţă, şi cum, probabil, aceste cuvinte au asupra lor aceleaşi efecte precum usturoiul asupra vampirilor, au preferat să plece cât mai departe decât să li se băşice tot corpul…
„Cinismul, interesul îngust şi laşitatea nu trebuie să ne ocupe viaţa”, mai menţiona Mihai I de România. Însă, primarul portocaliu al comunei Gogoşu, din judeţul Mehedinţi, şi-a criticat colegii de partid care au făcut averi mult prea repede, comparativ cu fluxul veniturilor lor, afirmând şi că există mult prea mulţi membri PDL care fac abuz de putere şi folosesc banii publici în scopuri proprii, iar în acest partid, au pătruns nişte mafioţi care nu se ocupă de problemele partidului, ci se ocupă de anumite persoane, care le consideră incomode pentru dumnealor. Iată cum îndemnurile politice, normale, ale fostului suveran nu valorează nici cât o ceapă degerată când este vorba de băsiştii atinşi de „portocalită”, care în locul inimii au un portofel cât un purcel, iar sufletul şi l-au vândut mai rău decât Faust. Iată de ce nu se poate face o politică elegantă în guvernarea actuală: când eşti ahtiat doar după averi, când singurul tău Dumnezeu este banul obţinut cu orice preţ, chiar cu acela al călcatului peste cadavrul unei naţiuni, care nu are altă vină decât că s-a lăsat legată la ochi, rezultatele nu pot fi decât cele ale activităţii puterii actuale, iar la abator nu este loc şi pentru eleganţă…

Laurenţiu Nistor, deputat în Colegiul Uninominal nr. 1 Brad-Valea Mureşului

2 comentarii la „Se poate şi politicã elegantã!

  • Cita eleganta !!!
    Mai bine tanar, bogat si sanatos, decat batran, sarac si bolnav sau, altfel spus, n-ar fi rau sa fie bine. Cam asa suna cele 10 propuneri facute de USL pentru intocmirea bugetului pe 2012.
    Sunt dovezi elocvente in judetele cu presedinti de consilii judetene din opozitie, caci jaful pe care l-a facut TelDrum in Teleormanul lui Dragnea, care a scandalizat Bruxelles-ul, nu e cu nimic mai onorabil decat cel pe care-l fac baronii PDL. Cat despre rezerva guvernului, in 2008, Calin Popescu Tariceanu a alocat din acest fond aproape 136 de mii de euro pentru fiecare primarie a PNL, 141 de mii pentru fiecare primarie a UDMR, 132 de mii pentru PSD si doar 34 de mii de euro pentru fiecare primarie a PDL. In 2004, Adrian Nastase a impartit jumatate din intreaga rezerva a primariilor PSD.
    Cu o asemenea abordare, nu e de mirare ca USL a inceput sa coboare in sondaje, aflandu-se acum la pragul lui 50%. Si ce pierde USL nu se duce la PDL, ci ingroasa absenteismul, adica numarul celor care asteapta propuneri fezabile din partea unui partid care sa poata vorbi fara a fi ridicol despre taierea banilor clientelei si economisirea rezervei guvernului. Acel partid inca nu exista

  • …dacă-ţi mai faci vre-o câteva barăci prin judeţ, azi mâine o să vrei să fii REGE de Bejan !!!…păi da!!!…că sfântul Panfutie,te-ai făcut singur!!!…cât crezi că te mai joci cu destinele PSD-ului,domnu* Panfutie?? ..ţara arde şi tu faci filozofie pe tema regalităţii!!!…acum după ce ai furat….te şi vezi monarh!!!!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura