Comunitate

Recomandări privind verificările anterioare închiderii exerciţiului financiar (II). Conturile de imobilizări

Expert contabil Carmen Hărău
Expert contabil Aurel Şendroni

Activele imobilizate ca parte integrată din activitatea societăţii sunt generatoare de beneficii economice viitoare şi deţinute pe o perioadă mai mare de un an, fiind evaluate la costul de achiziţie sau la costul de producţie, cu respectarea prevederilor în vigoare.

Structura activelor imobilizate se delimitează în următoarele grupe: Imobilizări necorporale, Imobilizări corporale, Imobilizări în curs şi Imobilizări financiare.
Ne asigurăm dacă înregistrarea în contabilitate s-a făcut prin respectarea clasificării din HG 2139 /2004 cu modificările şi completările ulterioare, referitor la încadrare, dacă a fost stabilită corect durata de funcţionare / amortizare. O sporită atenţie trebuie acordată imobilizărilor în curs. Se analizează dacă a expirat autorizaţia de construcţii, existând două posibilităţi, ori este prelungită autorizaţia, ori se face recepţie şi se înregistrează ca mijloc fix/imobilizare. Totodată, verificăm la spaţiile închiriate dacă se fac investiţii de către chiriaşi, se înregistrează imobilizarea în contabilitate şi se amortizează pe durata contractului de închiriere. Pentru mijloacele de transport se verifică dacă amortizarea fiscală a fost stabilită corect în conformitate cu OMFP 1802/2014.
În conturile de subvenţii pentru investiţii se contabilizează şi donaţiile pentru investiţii, la valoare justă (stabilită de un evaluator autorizat sau specialist), precum şi plusurile la inventar de natura imobilizărilor corporale şi necorporale, potrivit OMFP 1802/2014. Subvenţiile se recunosc, pe o bază sistematică, drept venituri ale perioadelor corespunzătoare cheltuielilor aferente pe care aceste subvenţii urmează să le compenseze.
În funcţie de mărimea societăţilor, nu trebuie omis a se verifica dacă există Hotărârea Adunării Generale a Asociaţilor/Acţionarilor de aprobare a investiţiilor pentru anul în curs şi includerea acestora în bugetul de investiţii.
La închiderea exerciţiului financiar (sau ori de câte ori este necesar) trebuie verificat şi analizat registrul mijloacelor fixe, precum şi verificarea tuturor elementelor de natura activelor care constituie aport la capitalul social al entităţilor şi la patrimoniul instituţiilor publice ce se înscriu în Registrul inventar, grupate pe conturi, în conformitate cu OMFP 2861/2009 cu modificările şi completările ulterioare.
Legea contabilităţii precizează că se face anual inventarierea patrimoniului entităţii şi se includ rezultatele inventarierii în situaţiile financiare întocmite la sfârşitul anului financiar.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura