Mesagerul financiar-fiscal

Proiect de lege privind plata defalcată a TVA

Ordonanţa Split TVA a fost adoptată miercuri, 13.12.2017, de Camera Deputaţilor, cu mai multe modificări faţă de forma iniţială a Guvernului. În forma în care va ajunge la preşedinte pentru promulgare, documentul stabileşte că mecanismul plăţii defalcate a TVA va fi obligatoriu doar pentru companiile în insolvenţă şi cele care înregistrează datorii la plata TVA, peste un anumit plafon (la finele anului 2017 şi apoi începând din ianuarie 2018).
Spre deosebire de forma stabilită de Senat, deputaţii au majorat plafoanele de datorii la TVA în funcţie de care se va aplica sistemul. Concret, obligaţia va interveni pentru companiile care:
a.) la 31 decembrie 2017 înregistrează obligaţii fiscale reprezentând TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul de procedură fiscală, cu excepţia celor a căror executare silită este suspendată în condiţiile art. 235 din Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, dacă aceste obligaţii nu sunt achitate până la data de 31 ianuarie 2018;
b.) începând cu data de 1 ianuarie 2018 înregistrează obligaţii fiscale reprezentând TVA, restante conform art.157 din Codul de procedură fiscală, neachitate în termen de 60 de zile lucrătoare de la scadenţă, cu excepţia celor a căror executare silită este suspendată în condiţiile art. 235 din Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 lei cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor;
c.) se află sub incidenţa legislaţiei naţionale privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.
Totodată, persoanele impozabile şi instituţiile publice, înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, altele decât cele prevăzute mai sus, pot opta pentru plata defalcată a TVA. Persoanele care optează pentru aplicarea plăţii defalcate a TVA notifică organul fiscal competent în acest sens.
Plata defalcată a TVA se aplică pentru toate livrările de bunuri/prestările de servicii taxabile din punct de vedere al TVA conform prevederilor Codului fiscal, pentru care locul, conform prevederilor art. 275 sau art. 278 din Codul fiscal, se consideră a fi în România, efectuate de persoanele mai sus amintite. Nu se aplică plata defalcată a TVA pentru următoarele operaţiuni:
1. operaţiunile pentru care beneficiarul este persoana obligată la plata taxei conform art. 307 alin. (2)-(6) sau a art. 331 din Codul fiscal;
2. operaţiunile supuse regimurilor speciale prevăzute la art. 310-315 şi art. 3.151 din Codul fiscal.
Persoanele înregistrate în scopuri de TVA menţionate mai sus aplică mecanismul plăţii defalcate a TVA începând cu ziua următoare celei în care sunt publicate în Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA, pentru facturi/documente emise conform art. 319 din Codul fiscal şi avansurile încasate începând cu această dată.
Persoanele înregistrate în scopuri de TVA care intră sub incidenţa legislaţiei privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, după 31 decembrie 2017, au obligaţia să notifice organului fiscal competent aplicarea plăţii defalcate a TVA, până la data de 1 a lunii următoare celei în care au intrat sub incidenţa legislaţiei privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.
ANAF organizează Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA. Registrul este public şi se afişează pe site-ul ANAF.
Înscrierea persoanelor prevăzute la lit. a) şi b) de mai sus în Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA se face de către organul fiscal competent, astfel:
– persoanele prevăzute la lit. a), începând cu 1 martie 2018;
– persoanele prevăzute la lit. b), începând cu data de 1 a celei de a doua luni următoare celei în care s-a împlinit termenul prevăzut la lit. b).
Organul fiscal competent înscrie din oficiu în Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA persoanele care se află sub incidenţa legislaţiei privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă la data de 31 decembrie 2017, precum şi persoanele care nu au depus notificarea prevăzută de actul normativ. Înscrierea în Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA se efectuează astfel:
a.) cu data de 1 martie 2018 pentru persoanele care se află sub incidenţa legislaţiei privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă la data de 31 decembrie 2017;
b.) cu data de 1 a lunii următoare celei în care organul fiscal constată că persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA se află sub incidenţa legislaţiei privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă şi nu a depus notificarea menţionată mai sus.
Persoanele prevăzute la lit. a) şi b) de mai sus pot renunţa la aplicarea mecanismului plăţii defalcate a TVA după o perioadă de minimum 6 luni de la data în care nu se mai află în nici una dintre situaţiile reglementate, prin depunerea unei notificări în acest sens. Radierea din Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA se face de către organul fiscal competent, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data depunerii notificării.
În eventualitatea în care proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei split TVA nu va fi publicat în Monitorul Oficial până la finele anului, Guvernul va interveni prin ordonanţă de urgenţă, astfel încât sistemul să se aplice, din 2018, în forma votată de Parlament.
Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, documentul trebuie promulgat de preşedintele României prin decret şi apoi publicat în Monitorul Oficial.

 

Rubrică susţinută de TVG Tax Audit srl Deva
Societate de consultanţă fiscală • Societate de audit financiar
email: [email protected]

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura