Profesorii şi medicii, împotriva zilelor fără plată
Nicoleta Popa
Profesorii preuniversitari sunt forţaţi să intre în concediu fără plată în perioada vacanţei de iarnă.
Astfel, potrivit unei note trimise de Ministerul Educaţiei, privind obligaţia de a diminua cheltuielile de personal cu 15,5 la sută atât în noiembrie, cât şi în decembrie, dascălii hunedoreni trebuie să îşi ia concediu fără plată în perioada 21-24 decembrie şi 28-31 decembrie. A doua variantă oferită a fost reducerea programului de lucru, fără a afecta norma didactică, iar a treia soluţie putea fi aleasă de către reprezentanţii unităţilor de învăţământ. Inspectorul şcolar general, Alexandru Lăutaru, a transmis tuturor directorilor unităţilor şcolare din judeţ să se consulte cu profesorii, cu părinţii, dar şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, şi până în 26 noiembrie să întocmească un proces-verbal, în care să menţioneze modalitatea în care îşi vor lua zilele libere.
Legea zilelor libere, o iresponsabilitate
Pe de altă parte, Colegiul Medicilor din judeţul Hunedoara nu este de acord cu trimiterea în concediu fără plată a medicilor sau reducerea timpului de lucru, cu diminunarea corespunzătoare a veniturilor, susţinând că şi aşa, sistemul medical se confruntă cu o lipsă a personalului calificat.
„Sistemul de sănătate nu poate supravieţui dacă o parte din medici intră în concediu forţat. Singura soluţie pentru a se putea asigura asistenţa medicală este voluntariatul, o soluţie deloc corectă în condiţiile în care medicii sunt oricum suprasolicitaţi şi prost plătiţi. Mai ales că, în perioada actuală sunt şi probleme legate de virusul AH1N1, eforturile solicitate fiind peste cele obişnuite”, a declarat dr. Mircea Ioan Artean, preşedintele Colegiului Medicilor Hunedoara.