Actualitate

La Certej, cele mai mari investiţii în 2009

Petru Cimpean - Certej  _09

Adriana Năstase

Cu peste 3.000 de locuitori, comuna Certeju de Sus se poate mândri că în acest an, în ciuda crizei economice, au fost realizate cele mai mari investiţii. Asta, pentru că majoritatea lucrărilor au fost efectuate în sistem de regie proprie. Primarul comunei, Petru Cîmpian (foto), are 12 ani de muncă în administraţia publică, fiind secretarul primăriei până în 2004, iar de atunci, conduce comunitatea.

Finanţare de la guvern
“În luna ianuarie 2009, s-au finalizat investiţiile din comuna noastră a firmei Agrocompany. În februarie, s-a amenajat un club destinat celor tineri. Aici, o suprafaţă este alocată închirierii pentru diferite evenimente, iar cea de-a doua, pentru discotecă. În martie, prin finanţare guvernamentală, pe baza HGR 687, s-a finalizat alimentarea cu apă în localitatea Certeju de Sus, în 19 martie semnându-se protocolul de primire/predare de la investitor. În aprilie, au început lucrările la canalizarea menajeră, însă, din păcate, deşi s-a ajuns la o etapă foarte importantă, ele s-au sistat în luna iulie, în faza de montare a staţiei de epurare, problemele fiind de ordin financiar. În mai, am demarat lucrările de modernizare a şcolii din Săcărâmb (termopan, parchet, mobilier)”, spune primarul comunei Certeju de Sus, Petru Cîmpian.

Festivalul „Carpatica”
În Certej, există o strânsă colaborare cu Palatul Copiilor din Deva, într-un proiect comun de dezvoltare a relaţiilor internaţionale, în cadrul Festivalului de Folclor pentru Copii şi Tineret „Carpatica“. Festivalul se adresează copiilor şi tinerilor şi promovează colaborarea, schimburile culturale între artişti şi operatorii culturali din diferite ţări, deschiderea spre dialog şi cunoaştere. Pentru acest schimb cultural, 60 de locuri sunt destinate cazării, la Şcoala din Săcărâmb. În scurt timp, vor fi finalizate lucrările.

Lucrări la drumuri
În luna iunie, s-au definitivat lucrările la Drumul Judeţean care traversează comuna, pe un tronson de 1,8 km: Boholt–Topliţa, precum şi la drumul judeţean de pe tronsonul Certej–Măgura–Topliţa(2,4 km). De asemenea, a fost asfaltat drumul către stadion, iar din DJ 761 A s-au realizat 700 de metri.
S-au finalizat în acest an peste 800 de branşamente individuale de apă, la Certej (apometrizate), iar în vară s-a început branşarea la alimentarea cu apă în satul Hondol, fiind terminate deja 135 dintre ele. Lucrările au demarat şi la Bocşa Mică. Astfel, în comună, alimentarea cu apă s-a realizat în proporţie de 90 la sută. Asta înseamnă că target-ul propus spre finalizare în 2012 s-a realizat în 2009. Lungimea tronsoanelor predate către societatea Apa Prod este de 27 kilometri şi în curs de finalizare încă 6,5 km.

Proiect de 150 de milioane de dolari
Rata şomajului la Certej este de 20 la sută. Un proiect care ar salva comuna de spectrul şomajului este cel al firmei Deva Gold, o investiţie ce se ridică la 150 milioane de dolari. Însă, deocamdată proiectul nu beneficiază de acordul de mediu, implementarea lui nefiind posibilă momentan. Dacă se realizează, investiţia respectivă va implica 850 de locuri de muncă, în faza de construcţie, alte 600 în faza de producţie/funcţionare şi în jur de 100-150 în faza de închidere-post închidere.
Unităţile de învăţământ din comună au început să fie împrejmuite cu garduri înalte de doi metri, pentru a se evita oarecum chiulitul de la ore. În prezent, aici lucrează 36 de dascăli, care performează local, dintre care doar doi sunt cu domiciliul în zonă, ceilalţi 34 făcând naveta. Acest aspect presupune atât costuri de decontare transport, cât şi o comunicare greoaie cu elevii, în ceea ce priveşte orele din afara programului şcolar. Toate unităţile de învăţământ din comună au încălzire centrală proprie, ele fiind  modernizate (parchet, termopan, instalaţie electrică pe cupru) în concordanţă cu normele UE.
Ansamblul folcloric de copii “FĂERAGUL” a participat la competiţii internaţionale, în ţări precum Serbia, Grecia, Cipru, reuşind să obţină numeroase diplome şi premii, fiind o mândrie a tradiţiei româneşti şi mai ales a zonei.

Zilele comunei, în august
La Certej, în fiecare an, în prima zi de duminică din august, se sărbătoresc Zilele comunei. Atunci, sunt organizate meciuri inter-sate de fotbal, pentru mult râvnita cupă. Certejul a participat cu trei echipe, anul acesta. Meciul veteranilor a adunat un număr considerabil de împătimiţi ai fotbalului. (48 participanţi). Premiul LINGURA DE LEMN se acordă celei mai proaste prestaţii sportive. La sărbătoare, recitalurile din acest an au fost susţinute de ansambluri din străinătate. În cadrul serbărilor, se premiază agricultorii, cu produse agricole în valoare de 300 de lei, fiecare. Anul acesta au fost oferite 25 de astfel de premii. Serbările au fost susţinute financiar de către primărie. Tot aici, funcţionează un post local TV, ce emite pe raza a opt sate din comunele Certeju de Sus şi Hărău. Prin intermediul acestuia, se transmit cetăţenilor comunicate, hotărâri de consiliu, precum şi diferite anunţuri. Postul local de televiziune reprezintă o investiţie totală de 2,7 miliarde de lei.

Investiţii pentru anul viitor
Pentru anul viitor, edilul şef al comunei şi-a propus să finalizeze reabilitarea Căminului Cultural din Topliţa Mureşului, drumurile dintre Măgura şi Topliţa, care va scurta cu aproape 30 de kilometri distanţa dintre cele două localităţi, modernizarea străzilor din satul Hondol şi celor din Săcărâmb. De asemenea, tot pentru la anul, se urmăreşte extinderea sistemului de alimentare cu apă în Săcărâmb, montarea Staţiei de epurare a apei şi finalizarea noului sediu al primăriei.
În luna februarie, candidatul Crin Antonescu a vizitat comuna Certeju de Sus, unii locuitori cunoscându-l personal. Pozele făcute alături de el reprezintă o mândrie pentru aceştia. Primarul lor îi cheamă la vot şi îi roagă să onoreze cu prezenţa, aşa cum au făcut-o de obicei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura