Actualitate

Povestea stâncii enigmatice de la încoronare

Pe 6 mai, Regele Charles al III-lea și Regina Camilla vor fi în­coronați la Westminster Abbey, sub pri­virile întregii lumi. Monarhul a ur­cat pe tron în urma decesului mamei sale, regretata regină Elisabeta a II-a, în septembrie anul trecut. Ceremonia de înco­ro­nare are loc la mai bine de 70 de ani după ce Elisabeta a fost în­co­ronată la 2 iunie 1953, scrie The Independent.
În timpul ceremoniei de în­co­ro­nare și ungere ale ceremoniei, des­pre care se spune că sunt cele mai sacre părți, Regele Charles al III-lea va sta pe Scaunul Încoronării, vechi de 700 de ani. Tronul a fost în cen­trul încoronărilor englezești de când a fost realizat din ordinul re­gelui Eduard I, între 1300 și 1301. Westminster Abbey, unde se află, descrie scaunul ca fiind una dintre cele mai prețioase și faimoase piese de mobilier din lume. Cu secole de istorie în spate, Scaunul Încoronării este o piesă de mobilier fragilă și este supus în prezent unor lucrări de conservare pentru a se asigura că va fi în condiții op­time atunci când va avea loc ce­re­monia de încoronare, anunță Aleph News.

Origini
Scaunul pentru încoronare a fost realizat la ordinul regelui Eduard I pentru a cuprinde Piatra din Scone, pe care acesta a adus-o din Scoția la Westminster Abbey în 1296. Tronul, creat din stejar, a fost rea­li­zat pentru a cuprinde Piatra între 1300 și 1301. Inițial, Piatra a fost complet închisă sub scaunul scau­nu­lui, dar decorul din lemn din față a fost smuls în timp și a expus Piatra. Piatra din Scone, cunoscută și sub numele de Piatra Destinului sau Piatra Încoronării, este un bloc de gresie roșie. Anterior, aceasta a fost păstrată la Abația Scone din Scoția, care este acum o ruină, dar a fost confiscată de Eduard I în timpul invaziei englezești din Scoția. În 1996, fostul prim-mi­nis­tru John Major a anunțat că Piatra va fi returnată Scoției, dar va călători înapoi la Abație pentru încoronare. Acum este expusă în Castelul Edinburgh.
Scaunul Încoronării a fost folosit pentru prima dată în cadrul unei ceremonii de înco­ro­nare în 1308, când a fost încoronat regele Edward al II-lea. Potrivit Westminster Abbey, acolo au avut loc 38 de încoronări pentru mo­narhi domnitori, precum și 15 ce­re­monii de încoronare separate pen­tru reginele consorțiale.

Decorații
Pictate de Maestrul Walter, maestrul pictor al lui Eduard I, decorațiunile originale ale Scaunului pentru încoronare includeau modele de păsări, frunze și animale. Acesta a fost cândva acoperit cu foiță de aur, dar mare parte din ea s-a uzat. Figura unui rege cu picioarele sprijinite pe un leu a fost pictată pe spate. Potrivit abației, acesta este fie Eduard Mărturisitorul, fie Eduard I. Patru lei auriți sculptați în partea inferioară a scaunului au fost realizați în 1727 pentru a-i înlocui pe cei originali. Aceștia nu au fost adăugați la scaun până la începutul secolului al XVI-lea. Krista Blessley, restauratorul de picturi al Abației, lucrează în prezent la curățarea și conservarea scaunului. La începutul acestei luni, ea a declarat pentru PA că a descoperit câteva detalii trecute cu vederea în decorarea scaunului.

Sculpturi și graffiti
Partea din spate a scaunului istoric este plină de sculpturi și graffiti realizate de școlarii și vizitatorii din Westminster în secolele 18 și 19. Acești vandali au gravat în principal inițialele sau numele lor pe scaun. Un vizitator a gravat „P. Abbott a dormit în acest scaun 5-6 iulie 1800”.
De asemenea, unele persoane au tăiat așchii de lemn de pe scaun ca suveniruri. Un mic colț al scaunului a fost doborât în timpul unui atac cu bombă din 1914, despre care se crede că a fost opera sufragetelor.

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura