Comunitate

Orăştioara de Sus are amenajament pastoral finalizat

Magdalena Şerban

Potrivit normelor legislative, din 2019, deţinătorii şi utilizatorii de pajişti permanente (păşuni şi fâneţe) vor primi sprijin pe suprafaţă de la APIA, doar dacă vor avea realizate amenajamente pastorale. Primăria Orăştioara de Sus este una din administraţiile publice care şi-au onorat obligaţia încă din 2017.

„Anul trecut am finalizat partea ce ţine de primărie, dar între timp s-a modificat legea, aşa că trebuie să mai aducem completări şi pentru persoanele fizice. Întregul demers l-am făcut prin Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Hunedoara. Avem 73 de contracte de închiriere cu persoane fizice şi asociaţii pentru 1.320 hectare. Păşunatul, întreţinerea păşunilor şi plata tarifului contractat sunt obligaţiile pe care trebuie să le respecte întocmai, dacă vor să aibă continuitate şi să nu le fie reziliat contractul. Am preferat să închiriem suprafeţe mai mici, dar la cât mai mulţi. Tariful practicat este generat de amenajamentul pastoral, dar în medie ajunge la peste 200 de lei de hectar. Unele sate aparţinătoare au fost cooperativizate, iar altele nu“, a precizat Vasile Marian Inăşescu (foto), primarul comunei Orăştioara de Sus.
În ce priveşte reglementările din ultimii ani, acesta e de părere că sunt orientate către crescătorii de animale, ajutându-i să câştige bani europeni pe urma muncii depuse şi încurajându-i să practice agricultura în continuare. De adăugat că din 2019, amenajamentele pastorale vor permite primăriilor atribuirea păşunilor către crescători pe o perioadă de şapte ani. Potrivit noii legi, în vederea accesării fondurilor europene aferente plăţilor pe suprafaţă, utilizatorii de pajişti, persoane fizice şi juridice, în calitate de proprietari şi/sau deţinători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligaţia ca anual să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha (maximum trei vaci/ha), în oricare din zilele perioadei de păşunat, ori cosirea cel puţin o dată pe an a vegetaţiei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura