Comunitate

Noi proiecte, noi investiţii la Petrila

Magdalena Șerban

Pentru a dezvolta o comunitate nu e suficient să cheltui cu chibzuință și cât mai rațional bugetul local, ci e nea­părată nevoie să atragi fonduri externe care să permită implementarea unor obiective de interes major. Altfel, bați pasul pe loc, doar supraviețuind. La Petrila, s-au accesat finanțări multiple, devenind exemplul ,,așa da”.

„Anghel Saligny”, axa care va da roade în curând
„Un prim obiectiv ține de amenajarea accesului la blocul social de pe strada Republicii, demers în cuantum total de 1.047.059,09 lei. Altul vizează recons­truc­ție punte pietonală distrusă de inundații (peste Jiul de Est, strada Taia / Muncii), estimat la 1.681.123,24 lei. Un al treilea semnifică reabilitare străzi în interes local, care ajunge la o valoare investi­țională de 3.267.447,91 lei. Al patrulea țintește modernizare infrastructură rutieră și cifrează 8.627.798,88 lei. Toate acestea se află în procedura de evaluare și așteptăm vești ”, a transmis primarul orașului Petrila, Vasile Jurca. La nivel național, în ciuda programelor imple­men­tate în ultimii ani, comunitățile se confruntă în continuare cu o serie de provocări, una dintre acestea fiind chiar infrastructura deficitară. Pentru dezvolt­area rețelelor de gaze naturale, județul Hunedoara beneficiază de suma de 162.547.911 lei în cadrul PNI ”Anghel Saligny”. De asemenea, peste 1,123 miliarde de lei au fost alocate pentru componenta care implică rețelele de apă și canalizare – 481.600.496 de lei, res­pectiv drumuri și poduri – 642.133.995 de lei.

PNRR, o altă portiță de finanțare
Totodată, administrația publică locală din Petrila a depus cereri de finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență – PNRR pentru mai multe pro­iecte ce au ca scop reabilitare termică, PUZ-uri sau GIS-uri –transpunerea în format electronic a documentelor. ,, Amintesc proiectul pentru Spitalul de Boli Cronice Petrila, mai exact, reabili­tarea clădirii. Am spus-o în nenumărate rânduri că noi ni-l dorim să redevină spital de boli cronice de sine stătător al orașului nostru. Ar mai fi, tot aici, mon­tarea unui lift. Important e și proiectul legat de reabilitarea termică a Școlii Gimnaziale nr. 6 și mai avem depusă soli­citarea de finanțare a sumei de 500.000 de euro pentru digitalizare (achizițio­narea și montarea unui sistem de ca­mere de supraveghere video în tot orașul și în egală măsură un soft în cadrul primăriei pentru ca populația să poată să acceseze on-line – de pe telefon, tabletă sau de pe calculatorul de acasă, anumite documente sau informații, astfel încât să nu mai piardă timp și energie până la sediul nostru). De altfel, începând din acest an noi avem la primărie un soft pentru anumite plăți on-line, pe care acum, prin acest proiect de care vorbesc, vrem să-l dezvoltăm prin dotarea a tot ce înseamnă infrastructura de IT a admi­nis­trației publice locale, astfel încât oamenii să aibă mult mai ușor acces la infor­mațiile pe care le oferim, dar și să poată cere anumite documente din confortul casei lor”, a subliniat edilul. Cât privește PNRR, programul poate să producă schimbări sociale, economice, politice, ecologice si legislative care să impacteze major viața tuturor românilor, deoarece aproape 30 de miliarde de euro, bani europeni, vor ajunge în ţara noastră, ur­mând să fie folosiţi pentru modernizarea drumurilor, şcolilor şi spitalelor, pentru digitalizarea instituțiilor publice, dar şi pentru a produce energie verde.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura