Politica si administratie

Noi cereri de angajare pentru exploatarea minieră de la Certeju de Sus

Locuitorii din Certeju de Sus nu au foarte multe opţiuni în ceea ce priveşte găsirea unui loc de muncă. De aceea, exploatarea de la minele auro-argentifere, care aparţine societăţii Deva Gold, reprezintă pentru ei o speranţă în a-şi putea câştiga existenţa prin muncă, fără a fi nevoiţi să plece în centrele urbane din zonă, sau chiar în alte ţări.05 Petru Cimpian primar Certeju de Sus (7)
Atât Primăria comunei Certeju de Sus, cât şi sediul societăţii Deva Gold, firma care realizează investiţia de la exploatarea auro-argentiferă, sunt asaltate de cererile de angajare venite din partea localnicilor, dar şi de la cetăţeni din Deva, Brad şi comunele învecinate.
Aşa cum afirmă primarul comunei Certeju de Sus, Petru Cîmpian (foto), pe lângă cele peste 1.200 de cereri de angajare sosite de-a lungul timpului, alte zeci de solicitări au fost depuse de la începutul anului 2015 şi până în prezent. „Cei de la societatea Deva Gold au făcut nişte paşi importanţi în derularea investiţiei de la exploatarea minieră prin achiziţionarea unor utilaje mobile necesare la organizarea şantierului. Astfel, au apărut noi locuri de muncă pentru mecanici utilaje, ingineri, şoferi etc. Pot să vă spun că de la începutul anului 2015, am primit alte 68 de cereri noi, toate venite din partea cetăţenilor din Certeju de Sus, unii dintre ei urmând a fi angajaţi pe posturile noi create”, a declarat primarul Petru Cîmpian.
Exemplu de bună practică
Cu toate acestea, investiţia derulată de societatea Deva Gold la exploatarea minieră din Certeju de Sus întâmpină numeroase probleme, neştiindu-se momentul în care va fi deschisă efectiv. Unele piedici apar din cauza legislaţiei stufoase, iar altele, aşa cum susţine primarul comunei Certeju de Sus, vin din partea unor rău-voitori, care sub masca ecologiştilor, împiedică dezvoltarea economică a mediului rural. „Sunt anumite presiuni care se exercită asupra noastră, dar şi a investitorului, din partea unor ONG-uri ale căror interese sunt altele decât interesul naţional. Aparent, pozează în apărători ai mediului, dar prin metode mai puţin ortodoxe, împiedică orice iniţiativă de dezvoltare locală. Dacă ar fi de bună credinţă, ar veni la faţa locului să vadă exact despre ce este vorba. Mai înţelept pentru ei ar fi să comunice deschis, să vedem care ar fi soluţiile la nemulţumirile pe care le au şi să lase atacurile virulente pe diverse canale care nu duc la nici un rezultat”, afirmă primarul Petru Cîmpian. Tot el a adăugat că dacă exploatarea minieră de la Certeju de Sus va fi deschisă, ar putea servi drept exemplu de bună practică pentru alte exploatări miniere din judeţ şi nu doar atât.
Exploatarea zăcământului de la Certeju de Sus va fi una de suprafaţă şi este estimată să dureze 18 ani. De pe cele 452 de hectare, se estimează că se vor extrage în fiecare an peste 10 tone de aur şi de argint. Eldorado Gold, compania care deţine 80 la sută din acţiunile Deva Gold, vrea să investească la Certeju de Sus 270 de milioane de dolari. (N. Bumbac)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura