FlashPolitica si administratie

Ne-am scos! Vom avea identitate digitală

Sebastian Burduja, ministrul Cer­ce­tării, Inovării și Digitalizării, susține că Guvernul României are în plan schim­bări majore. Oficialul pregătește ro­mânii pentru „identitatea digitală”.

Primul pas
Cu toate acestea, deși suntem pe poziția a patra când vine vorba de absolvenți IT, suntem ultimii în Europa când vine vorba de specialiști IT. Acest lucru înseamnă că mulți din experții din țară odată ce termină facultatea pleacă în căutarea unor oportunități mai bune în afara României. Așadar, ministrul susține că România trebuie să schimbe ceva pentru că așa cum s-a spus deja: dacă nu ai oamenii care să realizeze aceste procese, care să le înde­pli­neas­că, atunci nu ai cum să obții un progres. Așadar, Burduja e de părere că primul pas care trebuie făcut este esențial. Este vorba despre identitatea digitală. Trebuie ca fiecare cetățean să aibă o identitate digitală pentru a beneficia servicii publice digitale. Pentru că altfel statul nu poate să garanteze că eu sunt într-adevăr persoana care solicită un anumit serviciu. Până la mijlocul anului viitor, cel mai târziu, românii vor avea o identitate digitală.

Fonduri europene
Din 2023, românii își vor putea înmatricula online mașina și vor putea efectua diverse procese, plăți, pentru a eficientiza timpul. Identitatea digitală va juca un rol esențial în acest sens. În plus, un al doilea proiect major reprezintă crearea cloudului guvernamental, o investiție de 600 de milioane de euro. O a treia componentă majoră este re­pre­zentată de înființarea Coaliției Naționale pentru Competențe Digitale. Aceasta are ca scop să ajute populația care nu se descurcă să utilizeze noile tehnologii. Alte 100 de milioane de euro reprezintă fonduri europene vor fi investite pentru a crea un hub național pentru inteligența artificială, care „va aduce laolaltă inte­ligența din diaspora și mințile care sunt în țară”.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura