FlashPolitica si administratie

Municipiul Deva, „repetent“ la planificarea urbanistică generală

Natalia Bumbac

De aproape 18 ani, municipiul Deva nu are un Plan Urbanistic General (PUG). Ultimul a expirat în 1999 şi nu a mai fost actualizat de atunci. De aici au plecat şi numeroase probleme în ceea ce priveşte dezvoltarea oraşului. Prima ar fi lipsa unei conexiuni a municipiului cu Autostrada A1, pentru că la întocmirea proiectului pentru şoseaua de mare viteză autorităţile devene nu au avut documentul. În noile cartiere, cum ar fi Dealul Archiei, s-a construit haotic, fără o infrastructură rutieră adecvată. Iar, situaţii de genul – „staţii GPL” între blocuri, în zone rezidenţiale, ar fi posibile tot în lipsa unui PUG.

Consultări fără rezultat
Nu se ştie unde s-au împotmolit autorităţile în realizarea acestui plan vital pentru municipiu şi de ce s-a aşternut liniştea peste acest proiect, scos la înaintare şi folosit ca armă politică în campaniile electorale. Vocile avizate susţin că la mijloc ar fi intersele imobiliare neortodoxe ale celor aflaţi la butoane. Dar, revenind la problemă, am constatat că cu opt ani în urmă, în 2010, s-a organizat o consultare publică pe tema întocmirii PUG al Devei. Sau, cel puţin, aşa reiese din arhiva anunţurilor de pe pagina electronică a primăriei. Au urmat şi alte consultări publice şi mai multe echipe de arhitecţi au lucrat la acest plan. Spre exemplu, în 2013, la întocmirea PUG-ului Devei lucra o echipă de arhitecţi de la Universitatea Politehnica Timişoara, condusă de conf. dr. arh. Radu Radoslav, conform datelor de pe site-ul instituţiei. După doi ani, în iunie 2015, Primăria Deva organiza o altă consultare publică pe o documentaţie întocmită de o firmă din Cluj-Napoca, SC Experiment Proiect SRL. Tot atunci, autorităţile declarau că îşi propun ca până la sfârşitul anului 2015, PUG-ul Devei să fie aprobat în Consiliul local. Lucru care nu s-a întâmplat nici după doi ani.

Aşteptaţi cu documentele la Mediu
Contactată telefonic, Angela Kalauz, arhitectul şef al Devei, cea care la conferinţa din 2015 s-a arătat direct implicată în întocmirea planului, a declarat că întârzierile sunt cauzate de durata prea mare a procedurilor de avizare. Aceasta a mai spus că este nevoie de „un studiu pedologic” pentru anumite terenuri, cărora li se va schimba regimul din extra în intravilan şi de avize de la mediu. Nu a ştiut să spună cât vor mai dura aceste proceduri şi a refuzat să dea mai multe date „prin telefon”.
Nici nu este de mirare că „procedurile de avizare” durează foarte mult. Cel puţin, în cazul avizelor de la autorităţile de mediu am aflat de la directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara, Georgeta Barabaş, că solicitarea a fost depusă în 21 octombrie 2016 (!?), iar în 15 noiembrie 2016 a fost dat răspunsul. „Solicitarea a fost respinsă din cauză că documentaţia era incompletă, fiind cerute anumite completări. Până în acest moment nu s-a mai depus nimic la noi”, a precizat Barabaş.

La Orăştie s-a putut
Partea plină a paharului, dacă se poate spune aşa, este că nu doar municipiul Deva se află în această situaţie. Din informaţiile oferite de un arhitect devean, doar 10 la sută dintre localităţile din judeţ ar avea PUG-ul actualizat. Printre acestea se numără municipiul Orăştie.
Primarul Ovidiu Bălan este cel care a reuşit în primii doi ani ai mandatului dintre 2012 şi 2016 să ducă la bun sfârşit proiectul, început în 2009. Edilul a afirmat şi el că nu este o lucrare simplă, mai ales că între timp a fost modificată legea care reglementează întocmirea documentaţiei. „Realizarea PUG-ului este obligatorie, este ca o Biblie pentru credincioşi. În lipsa acestuia, nu poţi dezvolta localitatea. Este o condiţie pentru a putea merge mai departe. Sunt greutăţi mari la întocmirea documentaţiei, eliberarea avizelor durează mult, cetăţenii nu participă la consultări şi apar nemulţumiri ulterioare. Dar nu este imposibil de realizat”, a explicat Ovidiu Bălan.
La final, am luat legătura cu primarul Devei, Ovidiu Moş, pentru a afla care este poziţia sa vizavi de acest subiect. Acesta a afirmat că se va informa în ce stadiu se află documentaţia cu pricina şi că va verifica şi activitatea arhitectului şef al municipiului, în urma controalelor urmând să dea dispoziţiile care se vor impune.
Aşadar, arhitectul şef al Devei, Angela Kalauz, nu s-a remarcat prin dorinţa de a pune ordine în construcţiile oraşului, în schimb, a rămas în memoria presei electronice cu verdictul de conflict de interese dat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). „ANI a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către KALAUZ MARIA-ANGELA, arhitect-şef în cadrul Primăriei Municipiului Deva, jud. Hunedoara, întrucât, în perioada exercitării funcţiei publice de conducere, a avizat două autorizaţii de construire pentru executarea lucrărilor al căror proiectant este S.C. KEOPS URBAN PROIECT S.R.L. (societate administrată de soţul acesteia, unde avea şi calitatea de asociat, în perioada 24 martie 2005 – 05 mai 2014)”, se arată în comunicatul ANI din aprilie 2016. Angela Kalauz a cerut anularea raportului dat de ANI în instanţă, la Curtea de Apel Alba Iulia, dar a pierdut.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura