Comunitate

Munca la negru, greu de combătut

Cristina Ghenea

Sute de hunedoreni preferă să lucreze, în continuare, la negru, în ciuda amenzilor pe care riscă să le primească. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara ies periodic pe teren, pentru a-i depista.

Peste 1.720 de controale au fost efectuate de la începutul anului şi până în prezent, de către inspectorii ITM din judeţul nostru. Aceştia spun că au depistat, astfel, un număr de 351 de angajaţi fără forme legale. Cei mai mulţi dintre ei au fost găsiţi pe şantiere, la exploatările forestiere, la gaterele unde se prelucrează lemnul, dar şi printre comercianţii din pieţe. În total, valoarea amenzilor aplicate pentru munca la negru depăşeşte 1,8 milioane de lei, în timp ce pentru diverse nereguli depistate, s-au dat sancţiuni de circa 2,1 milioane de lei.
„Sperăm ca prin aceste controale, să reuşim să combatem munca la negru. Verificările sunt efectuate împreună cu Poliţia şi cu cei de la Garda Financiară, iar campania continuă, pentru a elimina pe cât posibil desfăşurarea activităţilor fără forme legale, de pe raza judeţului Hunedoara“, a declarat Horea Iacob Raţiu, directorul ITM Hunedoara.
De asemenea, în firmele luate la puricat, cei de la ITM au mai găsit nereguli şi în ceea ce priveşte acordarea salariilor angajaţilor, plata orelor suplimentare sau acordarea unor sporuri de noapte. „Dacă este găsit cu până la cinci salariaţi la negru, angajatorul este sancţionat cu o amendă cuprinsă între 10 şi 20.000 de lei, iar pentru mai mult de cinci persoane fără contract, angajatorul riscă între şase luni şi un an de închisoare”, a mai adăugat directorul ITM.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura