Maghiarii se lipesc la guvernare
După cum se prezentau lucrurile până ieri cu numărarea voturilor nule, mai mult ca sigur că onorabila Curte Constituţională nu va produce nici o surpriză şi va valida alegerile. De fapt, nici nu prea înţeleg ce au vrut să demonstreze cei nouă judecători ai CC cu această numărare a voturilor nule, fiind clar că nu aici s-a făcut diferenţa dintre cei doi candidaţi. Probabil că – dată fiind diferenţa foarte mică de scor, de sub un procent, dintre Traian Băsescu şi Mircea Geoană şi starea de nemulţumire instalată în rândul milioanelor de susţinători ai candidatului PSD, care acuzau numeroase fraude electorale – magistraţii Curţii Constituţionale şi-au spus că nu-i bine să valideze direct alegerile. Aşa că, pentru a dovedi şi faptul că nu stau ca nişte popândăi în înaltele fotolii constituţionale, şi pentru a închide gura protestatarilor, judecătorii CC au decis renumărarea voturilor nule. Care numărare, ne-am întrebat, ce ar putea să dovedească?
Însă nu despre asta mi-am propus să scriu astăzi. Ci despre tratativele care se duc în aceste zile pe faţă între unele partide, dar mai ales în subteran, între grupuri de oameni politici, de toate culorile, pentru formarea viitorului guvern. Deci, cum se prezentau lucrurile până ieri? Atât PDL, cât şi Traian Băsescu au declarat şi continuă să afirme că-i vor pe liberali alături la guvernare, prin care dreapta să conducă fără probleme ţara în următorii ani. Iniţial, Crin Antonescu a respins categoric o asemenea ipoteză. Dar, după două zile, lucrurile s-au mai schimbat şi în PNL, făcându-se auzite tot mai multe voci, care susţineau o refacere a Alianţei DA. Ca urmare, Antonescu a cerut vot de încredere în două dintre forurile de conducere a partidului, după care a făcut un pas înapoi în ce priveşte participarea la guvernare împreună cu PDL, declarând că acest lucru ar putea fi posibil, dar numai cu un prim-ministru liberal. Urmează ca în şedinţa adunării reprezentanţilor partidului să se decidă dacă liberalii vor merge alături de PDL la guvernare şi în ce condiţii. Deocamdată, ei nu mai abordează oficial această temă, până nu se face publică decizia Curţii Constituţionale.
Dacă liberalii, curtaţi intens de ambele tabere, se menţin, deocamdată, oficial pe poziţie, adică în opoziţie alături de PSD, udemeriştii n-au stat prea mult pe gânduri. Aşa cum au făcut-o de fiecare dată, repede au schimbat macazul. Au dat dracului şi majoritatea constituită în Parlament, au lăsat deoparte şi înţelegerea avută cu liberalii. Aşa că ieri, după o nouă întâlnire cu pedeliştii, Marko Bela a declarat că, deşi ar fi de dorit o coaliţie mai largă, cu participarea liberalilor, dacă aceştia rămân în opoziţie, maghiarii vor merge la guvernare şi într-o formulă mai restrânsă, PDL-UDMR. Mizând pe susţinerea independenţilor şi a minorităţilor naţionale, un guvern PDL-UDMR ar avea în Parlament o majoritate fragilă.
Deci, aşa cum era de aşteptat, udemeriştii s-au lipit la guvernare. Pot fi condamnaţi pentru asta? Din punctul lor de vedere, nu. Oamenii ştiu ce vor, au un obiectiv şi merg pas cu pas spre atingerea acestuia.
bozgorii dreq