Comunitate

Legea „anti-leneşi“ are efecte bune pe piaţa muncii

Sorina Popa

La câteva luni de la promulgarea modificărilor Legii privind ajutorul social, primarii susţin că a fost o idee foarte bună ca aceasta să nu se mai acorde dacă persoanele refuză locul de muncă oferit.
Până acum, beneficiarii acestor ajutoare sociale aveau dreptul să refuze trei oferte. Însă, lucrurile s-au schimbat şi ei nu îşi mai permit acum acest lux. În prezent, este suficient să refuzi un singur loc de muncă pentru a fi eliminat de pe lista asistaţilor sociali. Aceste măsuri radicale vin în întâmpinarea nevoilor de forţă de muncă din ţara noastră. Este inadmisibil să rămână o varietate foarte mare de joburi neocupate doar pe ideea că statul te susţine la nevoie.
„Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social”, se arată în modificările aduse Legii 416/2001.
MESAGERUL HUNEDOREAN a întrebat primari din judeţ cum văd ei aceste modificări privind ajutorul social. Marius Omotă, primarul comunei Ilia, susţine că este un lucru bun, dar să se respecte legea, şi celor care nu pot într-adevăr munci sau sunt singurii care întreţin familia să le fie respectate drepturile. „Este bine că s-a făcut aşa, să li se taie ajutorul social dacă refuză primul loc de muncă oferit. Sunt atâtea locuri de muncă neocupate, iar această criză de angajaţi vine şi din acest aspect“, a declarat primarul comunei Ilia.
La rândul său, edilul şef al comunei Şoimuş, Mihai Irimie, susţine că „în România s-a pierdut cultul muncii. Nu este posibil ca omul să fie apt de muncă, dar el să primească ajutor social. Fără muncă nu se poate. Este important să ştie că dacă munceşte poate câştiga mai mulţi bani, unii au făcut aşa şi au reuşit să-şi renoveze casa, să-şi cumpere mobilă, televizor. De fapt, cum îi învăţăm pe oameni, aşa îi avem“, a spus Mihai Irimie, primarul comunei Şoimuş.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura