Comunitate

INSEMEX Petroşani – prezent la Viena, la întâlnirea Autorităţilor de Stat Miniere Europene

Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani a fost prezent la Viena, prin directorul general Constantin Lupu (foto), la cea de-a 18-a întâlnire a Şefilor Autorităţilor de Stat Miniere Europene.
În cadrul întâlnirii, au fost dezbătute în acest an politicile privind materiile prime de către cei 13 reprezentanţi ai statelor unde industria minieră are o pondere mare. Concluzia rezultată în urma dezbaterilor a fost că mineritul este o industrie importantă pentru toată Europa. La fel de important este şi ce se întâmplă cu perimetrele miniere după decizia de a se închide o capacitate de producţie, iar INSEMEX a putut prezenta chiar şi exemple.
„Aceste întâlniri au loc de fiecare dată în state diferite. Prin intermediul lor se urmăreşte armonizarea legislaţiei miniere europene, prezentarea situaţiei concrete pe linie minieră din fiecare stat european şi, nu în ultimul rând, îmbunătăţirea cadrului legislativ în ceea ce priveşte exploatarea resurselor minerale”, a declarat Constantin Lupu, directorul general al INSEMEX Petroşani. În cadrul întâlnirii, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă a prezentat un material legat de ecologizarea zonelor afectate de industria minieră, în vederea redării acestora în circuitul economic şi a venit cu un studiu de caz privind ecologizarea haldelor din perimetrul Ileana, Halta 2 Vest, Funicular, din Valea Jiului. Toate lucrările prezentate au fost cuprinse într-un volum oferit la final participanţilor la reuniune. În urma acestui material, s-a evidenţiat faptul că România respectă legislaţia europeană în domeniu, sau mai precis în privinţa ecologizării perimetrelor miniere închise.
La întâlnirea de lucru de la Viena a fost semnat şi un Memorandum care relevă clar importanţa mineritului în Europa. „Sectorul minier contribuie la dezvoltarea economică a Europei şi furnizează un număr semnificativ de locuri de muncă directe sau indirecte. Accesul la materiile prime minerale este crucial pentru buna funcţionare a economiei europene şi devine un factor din ce în ce mai important pentru competitivitatea europeană”, se arată în document. (M. Gânju)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura