Politica si administratie

Guvernanții ne prezintă JAFUL NAȚIONAL de la Mintia ca pe un ”succes economic”!

Vânzarea Termocentralei Mintia pare, încă, neverosimilă, România având cele mai mari prețuri la energie electrică din Europa. Un jaf național care ni se prezintă de către guvernanți și acoliții lor ca fiind un „succes economic”. Așa cum am mai spus, acest jaf a fost unul cu premeditare, după o rețetă consa­crată la noi, în România. Mintia va în­tregi lista companiilor românești, care au fost falimentate ca, mai apoi, să fie vândute la preț de nimic.
Pentru a înțelege ce s-a întâmplat, tre­buie să ne amintim tot firul eveni­men­telor. Termocentrala Mintia a fost închisă intenționat și concomitent cu discuțiile din spațiul public despre o posibilă criză a energiei. Nu a existat niciun plan pen­tru retehnologizare sau investiții din par­tea guvernelor lui Iohannis. Peste patru mii de apartamente din Deva, școli, gră­dinițe și alte instituții publice au fost lă­sate în frig. Ghinion, spuneau unii poli­ti­cieni aflați pe cai mari. „Munciți mai mult, puneți-vă centrale, luați credite”, au fost îndemnurile venite de la vârful mu­nicipiului Deva.
Minciuna venită direct de la Ministerul Energiei a fost că termocentrala va fi conservată, pentru a putea fi repornită, în caz de necesitate. După exact un an de la închidere, uzina energetică a fost scoasă la vânzare la un preț derizoriu, de 90 de milioane de euro. O sumă care nu acoperă nici măcar valoarea imobiliară a termocentralei (peste 300 de hectare de teren), nemaivorbind de importanța strategică a acesteea.
La primele trei termene de licitație, nu s-a prezentat niciun ofertant. Iar im­pre­sia care s-a propagat a fost că termo­centrala nu interesează pe nimeni, este „un morman de fier vechi”, așa cum o de­numeau acești vânzători de țară. Șansa de a reporni termocentrala, cu spri­jin de la Guvern, părea că e de partea noastră! Dar nu a fost să fie așa. Tran­zacția s-a încheiat, ulterior, în mare liniș­te, la al patrulea termen de licitație, atunci când „băieții deștepți” au consi­derat că toți cei care au luptat împotriva acestui jaf și-au epuizat resursele.
Faptul că termocentrala a fost cum­părată de o firmă privată, ne arată că are potențial economic și prezintă interes. A fost, totuși, cea mai importantă sursă de energie din vestul țării. Pe lângă ter­mo­centrală, la Mintia există un nod ener­getic de importanță europeană, care valorează câteva sute de milioane de euro. Pentru orice producător de ener­gie, accesul în rețea și transportul ener­giei sunt vitale. La Mintia, toate aceste lucruri există și sunt funcționale. Așa-zișii investitori nu vor mai cheltui niciun ban pentru a se conecta la rețelele na­țională și europeană de transport a energiei.

Termocentrala ar fi încasat 91 de milioane de euro din vânzarea energiei pe o singură zi
Vânzarea Mintiei ne obligă să punem niște întrebări, pentru a înțelege propor­țiile acestui jaf:
Domnilor guvernanți, de ce nu ați vândut termocentrala funcțională? Ați fi luat o sumă mult mai mare pe ea, iar cei care au încheiat contractul de vânzare-cumpărare ar fi luat comisioane mult mai grase. Ați fi înlăturat și acuzațiile că ați falimentat o companie energetică, pentru a o vinde pe doi lei.
– Câți bani ar fi încasat termocentrala din vânzarea energiei electrice dacă func­ționa și astăzi, când prețul unui megawat a ajuns la 4.000 de lei? Liderul de sindicat Cristian Iștoc susține că, ter­mocentrala ar fi realizat într-o singură zi venituri de 90 de milioane de euro, dacă funcționa cu trei grupuri energetice din cinci. Pare incre­dibil ceea ce susțin specialiștii, dar aceas­ta este realitatea cu care ne confruntăm.
– Ce beneficii aveam noi, cetățenii, dacă Mintia funcționa și astăzi? În primul rând, vestul țării nu depindea de im­portul de energie din alte state. Cu alte cuvinte, am fi avut siguranță energetică, indiferent de problemele care ar fi apărut în acest sector. Prețul la curentul electric ar fi fost mai mic, deoarece exis­ta pe piață mai multă energie produsă. Și, nu în ultimul rând, municipiul Deva nu ar fi rămas în frig, în miez de iarnă, iar școlile, grădinițele nu ar fi fost închise din lipsa agentului termic.
Așadar, vânzarea Termocentralei Mintia s-a făcut pe sănătatea și sigu­ran­ța noastră energetică. Mai mult de atât, ministrul Energiei a atins culmile obrăz­ni­ciei. A început să ne numere becurile din casă. Ne tot îndeamnă să închidem din ele. Cu alte cuvinte ne vrea în ÎNTUNERIC!

deputat Anamaria Gavrilă

 

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura