Comunitate

„Exponatul lunii” la muzeul devean

Magdalena Şerban

Până la finele lunii iulie, cei care vor vizita Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR) vor putea admira în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia, o seceră preistorică din piatră cioplită, găsită la Şoimuş, în punctul „Lângă sat”. Descoperirea a avut loc în urma săpăturilor de salvare, în anul 2011, pe traseul actualei autostrăzi A1, tronsonul Deva – Orăştie.
Potrivit specialiştilor, piesa fragmentară poate fi datată în jurul anului 4.300 î. Hr., din timpul epocii eneolitice, când pe Valea Mureşului a existat o aşezare a culturii Tiszapolgár. Principalul criteriu de reperare a unei piese litice componente de seceră îl reprezintă uzura apărută pe una sau ambele margini ale lamelor sau aşchiilor, numită, în literatura de specialitate, SiO2 (siliciu), lustru vegetal sau macro-lustru.
„Această uzură este, de fapt, o depunere de sevă de plante, care au fost tăiate cu o unealtă de tip seceră. Unele studii şi experimente demonstrează, pe de o parte, faptul că această depunere poate apărea în 30-60 de minute de recoltat (tăiat) plante sălbatice sau cereale domestice, iar pe de altă parte, faptul că acest siliciu se depune diferit, în funcţie de tipul de plantă tăiat: sălbatică – depunere cu aspect umed, fluidificat, iar cea domestică – aspect dur şi plat (fără denivelări). Bineînţeles că modul de depunere a siliciului pe piesele litice depinde de mai mulţi factori, printre care umiditatea plantei (sau uscăciunea sa), cantitatea de siliciu din plantă, tipul de materie primă litică pe care acesta se scurge, în timpul procesului de tăiere etc.”, susţine Mihaela-Maria Barbu, arheolog în cadrul MCDR.
De amintit că programul de vizite este unul de vară, instituţia hunedoreană de cultură ţinând porţile deschise de marţi până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00. Casa de bilete se închide la ora 17:30.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura