Comunitate

Dobra, între prezent şi trecut

Magdalena Şerban

Primarul din Dobra, Ovidiu Pădurean (foto), face ce face şi atrage conexiuni extra-judeţ. Dacă, cu puţin timp în urmă, o delegaţie belgiană vizita comuna, cu gânduri de colaborare în domeniul agricol, acum, câteva familii din Banatul Sârbesc vor să-şi cunoască istoria începută tocmai la Panc,  sat din respectiva comună. Printre toate aceste colaborări, edilul vrea şi drumuri bune. Banii nu prea îl lasă să facă ce trebuie, aşa că e în căutare de resurse financiare.

Drumuri bune… de modernizat
“Dorim să studiem cerinţele şi criteriile necesare aplicării pentru un proiect pe Măsura 125B (1,5 milioane de euro), în vederea modernizării drumurilor forestiere. Cel demarat şi câştigat pe Măsura 125A (modernizare drumuri agricole din Dobra, Lăpuşnic, Răduleşti, Roşcani, Bujoru) este implementat cam 80 la sută. Pentru restul drumurilor, respectiv cele comunale, există un proiect depus pe PNDI, care a fost declarat eligibil şi finanţabil, însă este blocat deocamdată. Din bugetul local nu ne permitem să începem lucrări mari, pentru că acesta are multe minusuri la ora actuală” a spus Ovidiu Pădurean.

Îşi au rădăcinile în satul Panc
Pe de altă parte, potrivit aceluiaşi edil-şef, satul Panc a fost odinioară, leagănul unor familii care au migrat, încetul cu încetul, către Banatul Sârbesc. Acum, urmaşii lor doresc să-şi cunoască rădăcinile. “Am fost rugat dacă sunt dispus să ofer ajutor celor care au avut strămoşii în Panc, iar ei locuiesc acum în Banatul Sârbesc. Aşa că probabil, vom fi vizitaţi de o delegaţie care doreşte să încerce să facă o monografie a locului. Satul a fost populat prin jurul anului 1800 de câteva sute de oameni, însă o parte dintre aceştia a ales să plece, treptat, către Banatul Sârbesc”, a menţionat primarul comunei Dobra.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura