Chelaru s-a retras la Oneşti, Racea a abandonat

Ciprian Marinuţ

Diana Chelaru (CS Oneşti) şi Amelia Racea (CNS CSS „Cetate” Deva) s-au îndepărtat de lotul olimpic de gimnastică, invocând oficial oboseala şi orientarea spre şcoală. În realitate, cele două s-au simţit tratate cu „răceală” de antrenorii Octavian Belu şi Mariana Bitang, care astfel, „sting lumina performanţei” la două gimnaste talentate şi cu potenţial.

Se pregăteşte pe cont propriu
Medaliată cu bronz cu echipa la Jocurile Olimpice Londra 2012 şi vicecampioană mondială la sol în 2010, Diana Chelaru (19 ani) a părăsit lotul olimpic de gimnastică al României. Sportiva a ales să se întoarcă acasă, la Oneşti, deşi era în pregătire centralizată la Complexul „Lia Manoliu” din Bucureşti, pentru că ar fi trebuit să participe la două concursuri în Elveţia. „Diana nu se mai află în cantonamentul centralizat, ci este într-o perioadă în care nu ştie dacă va mai continua sau nu. În acest moment, nu există nici o hotărâre oficială din partea ei. O aşteptăm să se decidă şi apoi vom vedea ce este de făcut”, a declarat Mircea Apolzan, secretarul general al FRG. Revenită la Oneşti, Diana şi-a continuat însă antrenamentele, obiectivul ei fiind participarea la Campionatul Naţional al echipelor de club şi la Campionatul Naţional Individual al Maeştrilor, programate la Oneşti, între 16-18 noiembrie. „A simţit că nu mai poate ţine ritmul cu antrenamentele de la Bucureşti. Sperăm să se remonteze şi să cântărească bine orice decizie. Noi ne dorim să continue, însă totul depinde de ea”, a spus Ingrid Istrate, directoarea CSM Oneşti.
Citite printre rânduri, cele două declaraţii diplomatice spun de fapt că sportiva are o relaţie rece cu antrenorii Belu şi Bitang, care o consideră terminată. E evident însă că sportiva nu intenţionează să renunţe la gimnastică, munca şi visul ei de-o viaţă, din moment ce se pregăteşte să demonstreze ceva la Campionatele Naţionale. Totuşi, sportiva  a ajuns să părăsească lotul olimpic, deoarece probabil are un mare „of” pe suflet, legat de colaborarea cu tehnicienii de la lot.

Racea abandonează definitiv
Ignorată de tehnicienii Belu şi Bitang în privinţa participării la JO Londra 2012, gimnasta Amelia Racea a renunţat la sportul de performanţă, deşi era una dintre componentele vechi ale lotului olimpic, medaliată la competiţii internaţionale majore. Cel mai bun sportiv al judeţului Hunedoara în ultimii trei ani, campioana europeană la bârnă în 2010 la Birmingham, Racea, a înţeles că antrenorii nu mai contează pe ea şi a ajuns să abandoneze. Sportiva în vârstă de 18 ani şi-a motivat decizia, spunând că vrea să se dedice studiilor, ea fiind studentă în primul an la UNEFS Bucureşti. „A fost decizia ei, nu a avut nici o problemă de sănătate. A considerat că nu mai are aceeaşi plăcere în a face gimnastică şi că nu mai poate merge mai departe în aceste condiţii. Regretăm decizia ei, dar nimeni nu poate fi ţinut cu forţa să facă sport de performanţă”, a declarat pentru un site naţional, Anca Grigoraş, director tehnic al Federaţiei Române de Gimnastică.
Şi în acest caz, o gimnastă cu mare potenţial şi care încă mai putea face performanţă a fost îndepărtată din echipa României, de atmosfera încărcată de la lot.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare