ActualitateFlash

De Paşti, vom avea miei „ecologici”

Carmen Cosman
Cristina Ghenea

Anul acesta, la mare căutare sunt mieii crescuţi în mod tradiţional, de către ciobani. Crescătorii de oi din Valea Jiului, unde această ocupaţie are vechi tradiţii, ne dau asigurări că vor fi suficienţi miei, iar unii au fost deja arvuniţi, uneori, chiar înainte de a fi fătaţi.

Momârlanii au miei suficienţi
Crescătorii de animale ne dau asigurări că mieii vor fi graşi şi gustoşi şi sunt crescuţi în mod natural şi în bune condiţii. De exemplu, soţii Călina, din Lunca Jiului, provin din familii cu vechi tradiţii în creşterea mieilor. Aici, totul se face ecologic, iar momârlanii ne spun că animalele sunt hrănite corespunzător, aşa că mieii nu au cum să nu fie numai buni până la Paşti.
“Miei sunt destui, mai ales că oile au fătat anul acesta. Până la Paşti au timp să crească mai mari, tocmai buni. Noi avem abonaţi la lapte, aşa că toţi au arvunit câte un miel”, a afirmat Lucreţia Călina. Din experienţă, oamenii spun că mieii născuţi acum câteva săptămâni aproape îşi vor dubla greutatea până la Paşti. Preţurile estimate la acest moment, variază între 22 şi 25 de lei pe kilogram. „Cu siguranţă, vom găsi să-i dăm pe toţi. Oamenii se înghesuie să cumpere, mai ales că sunt crescuţi natural”, a precizat şi Ileana Călina.
Din păcate, deşi Valea Jiului este recunoscută pentru creşterea oilor, pe lângă minerit, acum,  în zonă au mai rămas foarte puţini crescători de oi, această ocupaţie pierzându-se odată cu trecerea anilor. Iar pentru cei care nu vor mai găsi miei „ecologici”, există oferta supermarketurilor, care deja au început să se aprovizioneze, atât cu carne de miel, cât şi cu măruntaiele necesare pentru drob.

Veterinarii au început controalele
Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) a judeţului Hunedoara a început deja o serie de acţiuni, având în vizor depozitele, pieţele agro-alimentare şi supermarketurile. Mai întâi, este urmărită igienizarea absolută a tuturor centrelor de tăiere a mieilor, precum şi a depozitelor şi standurilor pe care va ajunge carnea de miel peste câteva săptămâni, pentru ca, mai apoi, să urmeze ca medicii să se asigure de calitatea şi sănătatea cărnii. „Monitorizăm întreaga situaţie, organizând acţiuni de control în tot judeţul şi verificăm atât centrele de tăiere a mieilor, cât şi condiţiile de depozitare a cărnii. Este importantă igienizarea tuturor spaţiilor şi verificarea certificatelor şi avizelor prevăzute pentru vânzarea cărnii de miel”, a declarat Marius Lăzărescu, directorul executiv al DSV Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura