Danemarca a câștigat Eurovision 2013

emmelie-de-forest-e1359284162543Emmelie de Forest din Danemarca (foto), cu piesa „Only Teardrops”, a câştigat ediţia din acest an a concursului Eurovision, desfăşurat sâmbătă seara la Malmo Arena, din Suedia.

Cezar, care a reprezentat România în finala concursului, s-a clasat pe locul al 13-lea, cu melodia „It’s My Life”. Câştigătorul ediţiei din acest an al concursului Eurovision a primit 281 de puncte. Cezar a obţinut 65 de puncte. Pe locul doi s-a clasat Azerbaidjan cu 234 de puncte, iar pe trei Ucraina cu 214 puncte. Aliona Moon, reprezentanta Republicii Moldova, care a concurat cu o piesă în limba română – „O mie” – , s-a clasat pe locul al 11-lea, obţinând 71 de puncte.

Tările din finală și melodiile prezentate

În finala Eurovision au concurat 26 de artişti – Amandine Bourgeois din Franţa cu piesa „L’enfer Et Moi”, Andrius Pojavis din Lituania cu „Something”, Aliona Moon din Moldova cu piesa „O Mie”, Krista Siegfrids din Finlanda cu „Marry Me”, ESDM din Spania cu „Contigo Hasta El Final (With You Until The End)”, Roberto Bellarosa din Belgia cu „Love Kills”, Birgit din Estonia cu piesa „Et Uus Saaks Alguse”, Alyona Lanskaya din Belarus cu „Solayoh”, Dina Garipova din Rusia cu „What If”, Cascada din Germania cu „Glorious”, Dorians din Armenia cu „Lonely Planet”, Anouk din Olanda cu „Birds”, Cezar din România cu „It’s My Life”. Bonnie Tyler a reprezentat Marea Britanie cu „Believe In Me”, Robin Stjernberg din Suedia cu „You”, ByeAlex din Ungaria cu „Kedvesem (Zoohacker Remix)”, Emmelie de Forest din Danemarca cu „Only Teardrops”, Eythor Ingi din Islanda cu „Eg a Lif”, Farid Mammadov din Azerbaidjan cu „Hold Me”, Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis din Grecia cu „Alcohol Is Free”, Zlata Ognevich din Ucraina cu „Gravity”, Marco Mengoni din Italia cu „L’Essenziale”, Margaret Berger din Norvegia cu „I Feed You My Love”, Nodi Tatishvili & Sophie Gelovani din Georgia cu „Waterfall” şi Ryan Dolan din Irlanda cu „Only Love Survives”.

    Cine este câștigătoarea

Câștigătoarea Eurovision 2013, Emmelie de Forest, are 20 de ani, mama sa este daneză și tatăl suedez. Cântă de la o vârstă fragedă, prezentarea sa de pe site-ul oficial Eurovision susținând că a făcut turnee în întreaga țară de la vârsta de 14 ani, cântând alături de muzicianul scoțian Fraser Neill, cântece folk și cover-uri faimoase. Studiază la Conservatorul din Copenhaga și și-a lansat primul album, Only Teardrops, pe 6 mai, înainte de a cîștiga finala Eurovision.  Tânăra de 20 de ani are o particularitate aparte, nu cântă niciodată încălțată, ci numai desculță. De altfel, ea a postat pe contul său de Twitter o fotografie cu picioarele sale goale, în Camera Verde de la Eurovision, spunând că ”E prea cald la Malmo”.  „Cum am auzit cântecul, m-am îndrăgostit de el. Are un aer melancolic, e despre război și pace, atât într-o relație, cât și în lume, așa că oricine poate simți la fel”, povestește Emmelie.  La fel ca și în cazul Suediei anul trecut, toate casele de pariuri o cotau pe Emmelie de Forest drept câștigătoare. Și au avut dreptate.

Din nou s-a votat pe considerente geopolitice

Reprezentantul României, Cezar Ouatu, care a participat la Eurovision cu piesa „It’s My Life”, a obţinut un total de 65 de puncte, clasându-se pe locul al 13-lea. Cezar nu a obţinut de la nicio ţară punctajul maxim de 12 puncte, în timp ce câte 10 puncte au fost acordate reprezentantului României de către Republica Moldova şi Grecia. La rândul său, România a acordat 12 puncte reprezentanţilor Republicii Moldova, 10 puncte celor din Azerbaidjan şi 8 puncte reprezentanţilor Norvegiei. Ca şi la ediţiile precedente, cele mai multe dintre ţări au votat pe considerente regionale, acordând punctaj maxim în special vecinilor geografici sau pe considerente politice. În decizia finală au contat în proporţie de 50% votul telespectatorilor şi 50% votul unui juriu de specialitate.

Ce crede Cezar despre concurs 

„Eu, profesional şi personal, mă simt împlinit. Mi-aş fi dorit un loc mai bun în clasamentul final, pentru mine şi pentru România, dar ştiu că ceea ce a ţinut de mine am făcut. Show-ul nostru a ieşit foarte bine, am muncit cu toţii enorm şi le mulţumesc tuturor celor care au făcut posibil ca această muncă de echipă să prindă formă. Le mulţumesc tuturor celor care au crezut în mine şi au votat România. România rămâne, însă, o ţară negată oarecum de Europa, aşa că, în această seară, cele două mari familii – Scandinavia şi ‘Mama Rusie’ – au învins. Eu am fost favorit la titlu din partea fanilor, dar, geopolitic vorbind, nu mai ţine de mine…”, a declarat Cezar, imediat după încheierea Eurovision.

Cele mai bune perfomanțe ale României

Cele mai bune performanţe ale României în competiţia Eurovision au fost de două ori locul al treilea, obţinut în 2010 de Paula Seling şi Ovi cu piesa „Playing with fire” şi în 2005 de Luminiţa Anghel şi Sistem cu „Let Me Try”, şi o dată locul al patrulea, în 2006, prin Mihai Trăistariu cu „Tornero „.        Show-ul a fost prezentat de actriţa de comedie Petra Mede. Loreen, cea care anul trecut a câştigat competiţia muzicală cu piesa „Euphoria”, a interpretat sâmbătă seara două piese, printre care şi melodia care i-a adus victoria în 2012 la Eurovision. Anul viitor cea de a 59-a ediţie a concursului Eurovision se va desfăşura în Danemarca(Mircea Crivăț)

 

One thought on “Danemarca a câștigat Eurovision 2013

  • 19 mai 2013 la 16:47
    Permalink

    fra aveti corespondent si in suedia. taree

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare