FlashUltima Ora

Invitație la Noaptea Albă a muzeelor hunedorene

cavaleri-hunedoaraMircea Crivăț

Și la noi în județ, ca în întreaga țara, această noapte, de sâmbătă spre duminică, este declarată Noaptea Albă a muzeelor. Manifestările se vor desfăşura atât la sediul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, cât şi la secțiile acestuia din județ, dar și la Castelul Corvinilor și la Muzeul Aurului din Brad.

La Magna Curia, în Deva

La Magna Curia din Deva, ceremonia oficială de deschidere va începe la ora 16.00, cu un alai medieval şi o paradă a costumelor medievale, urmate de ateliere de dansuri medievale şi renascentiste, reconstituirea unor lupte medievale, concursuri precum alergatul în saci, tir cu arcul sau „oul în lingură”. Nu vor lipsi atelierele meşteşugăreşti (confecţionarea de ţesături, obiecte de lemn, ceramică, podoabe) sau numerele de iluzionism şi concertele de muzică medievală. De menţionat că expoziţiile permanente şi temporare ale muzeului vor fi deschise publicului, iar pe parcursul întregului program, se vor face proiecţii cu activităţile secţiilor din teritoriu, precum şi cu evenimentele organizate în ultima perioadă de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

La Orăştie şi la Sarmizegetusa

La Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Orăştie, pe lângă vizitarea expoziţiilor despre „Cetăţile dacilor” şi „Povestea pâinii”, vor avea lor şi proiecţii despre  monumente istorice din judeţul Hunedoara. De asemenea, a fost lansat și un concurs de grafică, pictură şi fotografie cu tema „Orăştia milenară – imagine şi imaginaţie”. Totodată, la Muzeul de Arheologie din Sarmizegetusa şi la Expoziţia de Istorie Locală şi Etnografie Brad, doritorii vor putea vizita expoziţiile de bază, precum şi cele temporare organizate în prezent.

Și Castelul Corvinilor își deschide porțile

Castelul Corvinilor din Hunedoara își întâmpină vizitatorii în această noapte, de la ora 20,00,  cu câteva noutăți. Astfel, vor putea fi vizitate Turnul nou de poartă şi Galeria Turnului Nje Boisia, lungă de 33 de metri. De asemenea, vizitatorii nocturni vor putea admira și expoziția “Mormântul unui războinic dac”.  În plus, în curtea castelului vor avea loc demonstrații ale Ordinelor Cavalerilor de Hunedoara, expoziţii de armament, lupte şi tir cu lancea. În marile săli din interiorul acestuia vor avea loc proiecţia filmului istoric „Columna”, a cărui acţiune se petrece în vremea celui de-al doilea război daco-roman, a peliculei „Umbre şi eroi”, dar şi proiecţii de desene animate cu tematică istorică.

 Muzeul Aurului din Brad așteaptă vizitatori

Renumitul Muzeu al Aurului din Brad va fi deschis în această noapte,pentru vizitatori de la ora 21,00 la ora 05,00 dimineața, intrarea fiind liberă. Muzeul Aurului reprezintă un unicat în peisajul colecţiilor de la nivel naţional si reuneşte în spaţiul său piese unice cu aur nativ de o valoare inestimabilă, aduse la lumină de cei ce au trudit de-a lungul anilor in adâncurile exploatărilor miniere din Munţii Apuseni.  Cei care vor să descopere strălucirea aurului au ocazia să o facă în această noapte la Brad.

 

 

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.