ActualitateFlash

Creşte numărul zimbrilor din Munţii Ţarcu şi Poiana Ruscă

Mircea Crivăţ

Trei femele de zimbru de la Rezervaţia de zimbri din Donaumoos, Germania şi una de la centrul de reproducere din cadrul Grădinii Zoologice din Hunedoara au ajuns cu bine în Munţii Ţarcu, în vecinătatea comunei Armeniş, unde peste câteva luni se vor alătura celor aproximativ 54 de zimbri liberi din Carpaţii Meridionali.
A plecat Romarta şi a venit Xannika
Xannika, o femelă zimbru provenită din Grădina Zoologică din Karlsruhe, Germania, a fost adusă în ţarcul special pentru zimbri, de 6.000 mp, amenajat în cadrul Grădinii Zoologice din Hunedoara în 2016 de către WWF şi Rewiling Europe, pentru a diversifica materialul genetic şi a spori populaţia de zimbri în viitor. Ea va da naştere noilor generaţii şi se va evita astfel consangvinizarea. Exemplarele au fost selectate atent, pe criterii legate de genetică, vârstă, management, în aşa fel încât să aibă şanse crescute de acomodare şi reproducere în noul mediu. Ea a luat locul în ţarcul zimbrilor de la Zoo Hunedoara, femelei Romarta, născută aici cu doi ani în urmă. Romarta a fost dusă în Munţii Ţarcu, lângă Armeniş, împreună cu cele trei femele de zimbru aduse de la rezervaţia Donaumoos, din Germania, ea fiind un exemplu pozitiv al succesului Centrului de reproducere de la Grădina Zoologică din Hunedoara. Ideea este că eliberarea puilor de aici va reduce stresul rezultat din relocarea de la mii de kilometri distanţă. Romarta şi celelalte trei femele vor rămâne sub atenta supraveghere a rangerilor şi medicului veterinar pentru perioada de aclimatizare, iar în câteva luni se vor alătura zimbrilor liberi.

Începe procesul de aclimatizare
„Deşi au călătorit mai bine de 1.000 de km, exemplarele au ajuns în stare bună la noi. Acum începe procesul de aclimatizare în care ne vom asigura că sunt sănătoase şi pregătite pentru o viaţă în natura sălbatică. Tot acest proces implică o muncă complexă şi o colaborare deosebit de importantă, iar profesionalismul partenerilor din Germania, al firmei de transport Hunland, al Grădinii Zoologice din Hunedoara şi mai ales sprijinul comunităţii locale care ne-a fost alături de la începutul proiectului sunt extrem de valoroase”, a declarat Marina Drugă, Manager Proiect Life-Bison.
În luna iunie au mai sosit în Măgura Zimbrilor alţi şapte zimbri aduşi tot din Germania. Acum sunt peste 60 de exemplare în ambele zone de proiect, mai exact în zona Armeniş, judeţul Caraş-Severin şi în vecinătatea comunei Densuş, judeţul Hunedoara. Dacă acum câţiva ani erau mai rari decât rinocerul negru, acum, mulţumită eforturilor de conservare, populaţiile de zimbru (Bison bonaus) din întreaga Europă sunt în creştere.

Despre proiectul Life Bison
Odată răspândit în întreaga Europă, zimbrul european a fost dus la dispariţie la începutul secolului al XX-lea prin vânătoare excesivă şi pierderea habitatului.
Începând cu anul 2014, programul de reintroducere a zimbrilor, în curs de desfăşurare de către Rewilding Europe şi WWF România, este cea mai mare încercare de acest gen din Carpaţii Meridionali. Primele două transporturi au avut loc în 2014 şi 2015 în Munţii Ţarcu, în vecinătatea comunei Armeniş. Transporturile s-au repetat apoi în fiecare an în cadrul proiectului LIFE Re-Bison finanţat de Comisia Europeană.
În 2018 au fost eliberaţi încă 23 de zimbri în sălbăticie, inclusiv 14 indivizi în noua zonă de resălbăticire din Munţii Poiana Ruscă, în apropierea comunei Densuş. Obiectivul general al proiectului LIFE Bison, care se desfăşoară până în decembrie 2020, este stabilirea unei populaţii sălbatice de zimbri viabilă din punct de vedere demografic şi genetic în Carpaţii Meridionali. Subpopulaţiile vor fi conectate prin coridoare naturale, permiţând migraţia şi schimbul genetic.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura