Comunitate

Comuna Mărtineşti, prima la cadastrarea gratuită

04-martinesti-adinel-botescu-primarMagdalena Şerban

Deşi majoritatea primarilor din ţară se plâng de faptul că sumele atribuite pentru prima rundă de cadastrare gratuită sunt mici, topografii nefiind prea interesaţi să participe la realizarea lucrărilor, există şi cazuri fericite. Unul este cel din comuna Mărtineşti. Aici, ieri s-a trecut la afişarea planurilor, a indexului alfabetic, precum şi a registrului cadastral al parcelelor, lucrarea fiind finalizată şi verificată de reprezentanţii OCPI.

S-a bifat prima reuşită
„Documentaţia a fost depusă luna trecută, noi fiind prima comună din judeţ care a adus totul la dosar (măsurători, cote etc). Şi noi am întrebat aproximativ 10 firme de topografie, până am primit răspuns afirmativ pentru întregul proces tehnic. Am luat contact, în primă fază, cu reprezentanţii societăţilor de topografie care au avut lucrări prin zona noastră sau sunt arondaţi comunităţii noastre ori a celor din vecinătate. Cei care au acceptat sunt din Alba şi imediat ce am bătut palma, s-au şi apucat de treabă. Am informat oamenii, am ieşit la măsurători în teren, deci ne-am mişcat destul de repede. Vreau să mai spun că satele aparţinătoare au fost cooperativizate, iar titluri de proprietate au peste 95 la sută dintre cetăţeni şi ar mai fi de dat câteva, dar aşteptăm să fie semnate de noul prefect, şi abia apoi să le încredinţăm. Unele sunt date la modificat, existând greşeli în ce priveşte scrierea corectă a numelui proprietarului. Cât priveşte drumul public, atât şcolile, cât şi căminele culturale şi drumurile le avem intabulate. Au mai rămas de cuprins doar câteva obiective. Localnicii nu prea şi-au făcut intabulări. Nu ştiu dacă 20 la sută dintre aceştia au reuşit să-şi intabuleze terenurile şi casele. Costă mult şi nu şi-au permis”, spune Adinel Botescu (foto), primarul comunei Mărtineşti.
Acesta e de părere că dacă s-ar majora plafonul atribuit lucrărilor de cadastrare sau s-ar da posibilitatea de asigurare a cofinanţării întregului proces de către administraţiile locale, nu ar mai exista riscul ca edilii să se sperie de termenele strânse, considerând că decât să piardă finanţarea, mai bine întârzie solicitarea făcută către ANCPI. Exemplul comunelor-pilot se pare că nu a generat şi adevăratele probleme din teren.

În program sunt 39 de comune şi oraşe
„Am procedat, conform O.G. nr. 35, la afişarea documentelor cadastrului sistematic, adică a planurilor, a indexului alfabetic al posesorilor şi a registrului cadastral al parcelelor. Timp de 60 de zile, începând de ieri, cetăţenii care deţin parcele în sectorul care a fost executat, au timp să consulte datele, să verifice dacă acestea corespund cu realitatea, iar în caz contrar, să ne adreseze o cerere de rectificare, în baza căreia să se corecteze eventualele neconcordanţe. La încheierea perioadei de 60 de zile, se va trece la sistarea vechilor cărţi funciare deschise în acel sector şi la emiterea celor noi, a extraselor de carte funciară şi la înmânarea acestora, proprietarilor. Totul este gratuit. Mărtineşti este prima comună la nivel de judeţ, care a reuşit să finalizeze această lucrare. Mai avem încă 38 de comune şi oraşe ce au fost prinse în acest program, mai exact, fiind vorba de cei care au accesat acel fond de 30.000 de euro şi au reuşit să încheie contracte de prestări servicii cu persoanele fizice sau juridice autorizate. De verificat mai sunt încă 10 unităţi administrativ teritoriale, iar dacă totul este conform, şi acestea vor putea trece la etapa de afişare”, a explicat directorul OCPI Hunedoara, Petru Lobonţ, prezent ieri la Mărtineşti.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura