Actualitate

Butonul salvator de vieţi

Magdalena Şerban

Ne preţuim viaţa, dar nu ne-o putem garanta. Iată însă că hunedorenii vor beneficia de un sistem de alarmare şi protecţie deosebit, care promite să schimbe în bine vieţile bolnavilor şi ale bătrânilor singuri. Este vorba de “Butonul de panică”, aşa cum este numit, al cărui proiect a fost lansat miercuri, la Orăştie, şi vine în ajutorul celor infirmi, bolnavi sau cu handicap, îndeosebi, dar şi a oricărei alte persoane care se dotează cu el.

Mecanism simplu, rezultate complexe

Dispozitivul, conectat printr-un operator de telefonie, pe care fiecare doritor şi-l poate alege, face legătura cu o centrală deservită (call center), la fiecare urgenţă medicală. Dotat cu senzori, aparatul detectează schimbarea bruscă a poziţiei celui monitorizat, la peste 60 de grade (ceea ce implică o căzătură) şi în egală măsură, mai este prevăzut cu senzori pentru detectarea fumului, a scurgerilor de gaz sau de apă. În aceste cazuri de “panică”, centrala încearcă să intre în legătură cu deţinătorul aparatului, iar în situaţia în care nu primeşte nici un răspuns, alertează 112. În lista de contact atribuită fiecărui bolnav, pot fi trecute rude, prieteni sau persoane apropiate. În momentul apelului, se identifică automat persoana monitorizată despre care este vorba (nominal), precum şi locaţia acesteia. Butonul mai poate fi accesat şi manual, în condiţii mai fericite, când bolnavul este conştient şi o poate face. O altă caracteristică foarte importantă este că poate fi folosit ca un memento pentru medicamentaţie.

Viaţa este cea mai de preţ

“Costul unui abonament pentru doi ani (cu dispozitiv inclus) este între 10 şi 20 de euro pe lună, în funcţie de numărul celor înscrişi. Rămâne să aprecieze fiecare cât de importantă şi valoroasă îşi consideră propria viaţă sau cea a apropiaţilor. Este o premieră pentru întreaga Transilvanie, doar în judeţul Mureş mai există ceva asemănător. Mă bucur că putem să fim implicaţi într-un astfel de proiect, ce ţine de prim ajutor, iar în perioada imediat următoare, vom încerca să ne facem cât mai utili. Există materiale promoţionale şi va fi prezentat şi medicilor de familie. Aparatul are verificare la fiecare minut, iar în cazul în care se ia curentul, este prevăzut cu baterii. Are trei butoane de apel rapid, pentru că fiecare clipă scursă poate fi vitală”, precizează medicul primar chirurg Dan Mihail Sechi, managerul Spitalului Municipal Orăştie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura