Brevet de invenție pentru muzeul din Deva
Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, instituție publică ce își desfășoară activitatea sub egida Consiliului Județean Hunedoara, a participat, în calitate de partener, în perioada 1.03.2018 – 31.05.2021, la Proiectul complex multidisciplinar pentru monitorizarea, conservarea, protecția și promovarea patrimoniului cultural românesc.
Tehnici inovative
Parteneri, alături de Muzeul Civilizației Dacice și Romane, au fost Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie (ICECHIM), Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Proiectul, realizat în PNCDI III – Programul 1, Subprogramul 1.2, Performanță instituțională – Proiecte de dezvoltare instituțională – Proiecte complexe realizate în consorții CDI (PCCDI) a presupus încheierea unui contract între Unitatea Executivă pentru finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFIDISCI) și Agenția Spațială Română, care avut o valoare totală de finanțare de la bugetul de stat de 5.287.500 de lei.
Proiectul, cu acronimul RO-CHER, propune, în integralitatea sa, o metodologie pluridisciplinară inovativă care integrează expertiza de înalt nivel științific pentru salvgardarea patrimoniului cultural și are ca scop realizarea de sinergii ale activităților științifice în cadrul a 4 proiecte componente.
Muzeul din Deva a participat, ca partener, la Proiectul 1 care are ca scop monitorizarea obiectivelor din patrimoniul cultural cu ajutorul tehnologiilor spațiale, Proiectul 2 care se referă la dezvoltarea de materiale și tehnici inovative bazate pe nanomateriale soft pentru salvgardarea patrimoniului cultural și Proiectul 4 care își propune promovarea patrimoniului cultural folosind tehnologii de vârf de reconstrucție digitală.
Proiectul 2, intitulat „Nanotehnologia – abordare inovativă cu dezvoltare de materiale și tehnici pentru salvgardarea patrimoniului cultural” a avut ca principal obiectiv oferirea unor soluții practice bazate pe noi rețete antifungice pentru reducerea impactului biodegradării patrimoniului, rețete bazate pe utilizarea de nanomateriale soft, aplicabile sub formă de xerogeluri sau prin pulverizare.
Acest obiectiv s-a concretizat în sintetizarea unui material de lipire pe bază de alcool polivinilic și hidroxiapatită cu proprietăți antimicrobiene al cărui drept exclusiv de exploatare s-a realizat prin obținerea unui brevet de invenție. Din echipa de specialiști care au obținut acest brevet, din partea Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, au făcut parte experții restauratori Popițiu Ioana și Beceanu Mihaela.