Educatie si cultura

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban

Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în această săptămână este cartea Fată, femeie, alta, de Bernardine Evaristo, apărută la Editura Corint, București, 2021.

Poem de viață

Romanul urmărește viața a douăsprezece personaje, unsprezece femei și o persoană transgender, non-binară, majoritatea de culoare, din Marea Britanie. Ele se află în căutarea unui viitor, a unei case, a unei iubiri, a unei mame absente, a unui tată pierdut, a unei identități, a unui gen, a unei existențe și, în treacăt, a fericirii. Prin intermediul personajelor sale, romanul străbate 120 de ani de istorie a Marii Britanii. Scânteietor de inteligent și plin de emoție, e scris într-o formă inovatoare, care împrumută tehnici din poezie. Ne poartă printre fapte și trăiri perfect umane, cu bune și cu rele. Prin ceea ce simte o femeie de culoare care, deși născută într-o țară de „albi”, este privită mereu ca un outsider și supusă prejudecăților rasiale. Prin ceea ce este în inima unei femei de culoare care se luptă mereu pentru a împăca moștenirea culturală proprie cu locul în care trăiește sau care, dimpotrivă, se lasă înghițită de obiceiurile noi, care nu au fost ale părinților și ale strămoșilor ei. Niciodată, nicăieri, viața nu este ușoară atunci când ești diferit.

Despre autor

Bernardine Anne Mobolaji Evaristo, născută la Eltham, în sud-estul Londrei, în 1959, este scriitoare și profesoară universitară britanică și nigeriană. Predă la Brunel University și este vicepreședintă a Royal Society of Literature. În 2020 a fost decorată cu Order of the British Empire pentru contribuțiile sale literare. În  2019 i s-a conferit Booker Prize pentru romanul despre care vorbim, premiu pe care l-a împărțit cu Margaret Atwood. Mama ei este englezoaică, iar tatăl, de origine nigeriană, a emigrat în Marea Britanie în 1949. Este cel de al patrulea copil din cei opt ai familiei sale. Este autoare a opt romane și opere poetice care explorează diverse aspecte ale diasporei africane, apelând adesea la experiment narativ și fuzionând proza cu poezia. Aproape toate romanele sale au fost nominalizate sau au câștigat premii importante, printre care: EMMA Best Book Award (1999) pentru Lara, Orange Prize Youth Panel Award (2009) și International Dublin Literary Award (2009) pentru Blonde Roots, British Book Awards – Fiction Book of the Year în 2020.

 

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura