Actualitate

Adevărul despre artefactele antice, găsite recent pe Drumul Dacic

Natalia Bumbac04 unelte

Recent, IJJ Hunedoara anunţa printr-un comunicat faptul că în zona Drumului Dacic – Valea Albă din Munţii Orăştiei au fost găsite de jandarmi 23 de obiecte din metal, de interes arheologic, care au fost predate Primăriei Orăştioara de Sus. Tot atunci, jandarmii informau că în zonă nu au fost identificate săpături neutorizate, susţinând că „piesele metalice au ieşit la suprafaţă ca urmare a eroziunii solului în urma fenomenelor naturale”. Aceleaşi informaţii au fost transmise mai multor autorităţi judeţene care au atribuţii în domeniu.
Caz identic petrecut în trecut
La câteva zile după anunţul IJJ Hunedoara, coordonatorul monumentelor din judeţul Hunedoara înscrise în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, dr. Cătălin Cristescu şi Vladimir Brylynskey, administratorul Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice a CJ Hunedoara, au transmis un comunicat în care atrag atenţia că situaţia obiectelor metalice găsite a fost tratată cu neglijenţă de cei responsabili. Aceştia arată că este puţin probabil ca obiectele metalice să fi apărut ca urmare a eroziunii solului, fiind vorba cu siguranţă de o intervenţie umană. Un caz identic s-a petrecut cu doi ani în urmă, atunci fiind declanşată o anchetă, care în final a avut rezultatele scontate, fiind recuperate 20 de artefacte dacice, de la un gospodar din Grădiştea de Munte. Acelaşi lucru care se impunea şi acum.
În sprijinul celor menţionate mai sus, semnatarii comunicatului arată că până la găsirea obiectelor de către jandarmi, prin locul respectiv au trecut alte patrule de jandarmi, dar şi reprezentanţi ai firmei care asigură paza cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia. Aceştia nu au observat artefactele, ceea ce înseamnă că obiectele metalice au apărut recent.
Autorităţile statului se ţin cu dinţii de proceduri
Despre situaţia descrisă mai sus, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Hunedoara, Mircea Călin Brânduşa, a afirmat că procedurile legale au fost îndeplinite, iar autorităţile abilitate pentru demararea unei anchete au fost sesizate. IPJ Hunedoara a arătat că a fost înregistrată o plângere, care va fi transmisă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orăştie, deşi de la descoperirea obiectelor metalice a trecut aproape o săptămână.
„Dar ceea ce este mai grav, în zona cetăţilor dacice administrate de Ministerul Culturii zac la suprafaţă, sau acoperite de frunze, nenumărate obiecte de patrimoniu, ce nu au prezentat interes pentru căutătorii de comori, care au braconat în zonă între anii 1998-2006”, susţine Vladimir Brylynskey.
Trebuie menţionat că fortăreaţa dacică Sarmizegetusa Regia este singura care nu a avut de suferit de pe urma actelor de vandalism după ce a trecut în administrarea CJ Hunedoara, aceasta fiind păzită în permanenţă. Autorităţile judeţene au făcut nenumărate demersuri către Ministerul Culturii pentru trecerea celorlalte cetăţi dacice din Munţii Orăştiei în administrarea CJ Hunedoara, doar că răspunsul întârzie să fie dat.

2 comentarii la „Adevărul despre artefactele antice, găsite recent pe Drumul Dacic

  • Domnişorica Bumbac, cum ar trebui să procedeze autorităţile statului? Să nu respecte procedurile? Nimeni nu trebuie să facă mai mult decât îi permit competenţele. Pe de altă parte toţi sunt de vină doar cel direct responsabil, adică Vladimir Brylynsky, nu are nici o vină şi poate acuza pe toată lumea. De unde atâta neruşinare? Şi de unde atâta stupizenie la această Bumbac?

  • Purcele, Purcele, nu te linişteşti. Gunoi ai fost, gunoi ai rămas şi gunoi vei fi cât vei trăi. Crezi că un ziarist beţiv te scoate din rahat? Crezi că unu-doi trepăduşi din CJ te pot albi ? Never for ever. Te-au ajuns blestemele fiului tău şi al fiicei din relaţiile anterioare, nu cu medica/ciocănitoare care azi ţi-e soţie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura