„We love to entertain you…”

14 aprilie 2010 | 7 Comentarii | Publicat in: Fara bascalie

În urmă cu ceva ani, un publicitar autohton venise la mine să pregătim un spot video, pentru aşa-numitul Bal al brazilor de Crăciun, acţiune caritabilă în vogă la Deva. Îi spun ce idee de spot am, la care el precizează că ar trebui să vedem „story-board”-ul. No, mă…, m-am gândit, uite cum trebuie să vorbim, în jargonul publicitarilor de pretutindeni. Nu că expresia story-board în sine ar fi fost incorectă, ea ar însemna ceva de genul „povestea desfăşurată”, doar că preţiozităţile astea pot suna uneori îngrozitor de idiot.
La asta se adaugă şi neo-limbajul de lemn al integrării. Cu nimic mai prejos faţă de „măreţele realizări” sau „să facem totul”.
Una dintre televiziunile noastre cu acoperire naţională, având însă ca „owneri” nişte tipi mult mai pricepuţi în a implementa know-how-ul de TV-making, care circulă „for free“ prin alte părţi, are un slogan deconcertant prin ambiţia cu care este difuzat pentru uzul masei eclectice care formează target-ul televiziunii în cauză. „We love to entertain you” este rostit cu aplomb, inclusiv de tipii care joacă în producţii de prime-time ale postului cu pricina, dar care poartă, producţiile vreau să spun, denumiri neaoşe, gen „Trăsniţi în NATO”. Iar mamele schimbate provin uneori de prin sate uitate de lume, pentru care entertainmentul este la prăşitul porumbului, mai apropiat de stilul formaţiei „Fără zahăr”, decât de langajul de advertiseri al team-ului care face probabil şi building.
Sigur că asta este una dintre ultimele probleme care ar trebui să facă parte din viaţa noastră. Mulţi privesc postul cu pricina şi personal, nu văd nimic rău în asta, cu atât mai mult, cu cât chiar una dintre emisiunile lor ia în balon (inclusiv) apucături snoabe. Mi se pare însă o idee la fel de stupidă să promovezi un post cu un slogan sută la sută în limba engleză, forţând spectatorii să accepte nefirescul. Dacă Europa unită se defineşte ca „unitate în diversitate”, diversitatea noastră care o fi? Care cuvânt e cel specific – we, love, to, entertain sau poate you? Că de, ne place să vă bine-dispunem nu sună suficient de, cum să spun, cult. Internaţionalist. Universal sau global.
No…

Loading...

Comentarii (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Tavi spune:

  Si totusi, ce ati vrut sa spuneti?

 2. Fucs spune:

  Propun sa schimbe sloganul in “We love to fuck you” pentru ca de fapt asta e scopul reclamei

 3. popescu spune:

  Tavi: punct ochit, punct lovit…din pacate!
  Fucs: de acor cu tine!

 4. alex gruian spune:

  Domnule Popescu, daca ati inteles ce a spus Fucs, ati inteles si ce vrea editorialul. Eu ma adresez celor care mai inteleg cate ceva…Din pacate, cu prosteala in masa la care asistam, numarul nedumeritilor va creste pe zi ce trece!

 5. Fucs spune:

  D-le Gruian,
  Acum f. multi ani un ganditor spunea ca, “cantitatea de prostie in lume este constanta, doar populatia este in crestere”. Deci dati dovada de intelegere pentru “Tavi”, probabil este f. tanar.
  Chiar si mie, care m’am nascut cand populatia globului era mai mica mi’a fost greu sa inteleg ce voia sa spuna respectivul slogan si tot il pomeneam pe Dl. Pruteanu (D-zeu sa’l odihneasca) cu a sa lege, in sensul ca daca tot nu inteleg sloganul ce rost a mai avut promovarea unei legi de care tot nu tine nimeni seama? Poate m’am exprimat cam alambicat dar si dvs. ati facut la fel.

 6. Tavi spune:

  Va multumesc pentru faptul ca m-ati intinerit asa bine, cu toate ca jumatatea de secol am sarbatorit-o de vreo 5 ani.De vina probabil faptul ca am stat mult in mediul celor cu care ma comparati.
  Si atunci , totusi unde o fi vreo hiba?
  Ati “imbatrinit” voi mai repede (Fucs si autorul), sau gindesc eu, mai aproape de generatia care ne va lua locul?
  Eu nu ma-am suparat!….

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Maşină închiriată, burduşită cu ţigări de contrabandă

Poliţiştii de frontieră din Oraviţa au confiscat de la un tânăr din Petrila, aproape 9.000 de pachete de ţigări de...

Bătut de prietenul de pahar

După ce au băut bine la un bar din Crişcior, doi bărbaţi, unul de 45 şi altul de 43 de...

„Dacă diriginta ne anunţa, Paul nu murea”

După ce, timp de mai bine de o lună, a fost sfătuită să nu vorbească cu presa despre nefericitul incident...

Închide