Sănătatea din bucate

OREZUL, SĂNĂTOS SAU NU? (3)

Simona 06 Simona Timofte 885545343_nTimofte

Chiar dacă optăm pentru un orez integral, sălbatic sau basmati, el poate deveni nesănătos dacă nu îl asociem corect cu alte alimente.
Orezul, indiferent de soi, se poate combina cu peşte, brânzeturi, ouă, alte paste făinoase, legume, leguminoase (soia, fasole uscată, mazăre, năut, linte) sau cu nuci şi seminţe. Nu este indicată asocierea cu carne, fiind o combinaţie periculoasă pentru cei ce se feresc de kilogramele în plus. Chiar dacă orezul alb este produs printr-un proces de rafinare prin care se elimină aproape toate substanţele nutritive, el rămâne preferat de mare parte din populaţie. Totuşi, acesta are şi câteva beneficii pentru sănătate: tratează şi previne tulburările gastro-intestinale (bine tolerat în diaree), furnizează energie prin conţinutul mare de carbohidraţi pe care îl are, iar alături de carnea din peşte ajută la tonifierea şi conturarea muşchilor din corp. Fiecare tip de orez ne oferă propriile avantaje speciale, aşadar, consumaţi orez regulat, schimbând soiurile din când în când. S-a constatat (în urma studiilor) ca persoanele care nu aveau orez în dieta obişnuită aveau tendinţa de a consuma mai multă carne şi grăsimi saturate, iar cele care consumau frecvent orez, aveau tendinţa de a fi mai echilibraţi, consumând mai multe legume şi fibre. În tradiţia populară, apa în care se spală orezul se lua pentru leucoree. Decoctul de orez era consumat în bolile de rinichi iar cu făina fiartă se legau umflăturile. Pudra de orez este foarte des folosită în cosmetică pentru tenurile iritate dar şi ca mască de faţă…

(Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura