FlashPolitica si administratie

Nicolae Panţa: Gradul de colectare selectivă a deşeurilor trebuie să crească

Natalia Bumbac

Cantitatea de deşeuri menajere nereciclabile care se depozitează pe platformele special amenajate trebuie să scadă de la un an la altul. Altfel, costurile pentru serviciile de salubritate care vor trebui achitate de populaţie vor creşte semnificativ. Normele şi ţintele care trebuie atinse la acest capitol au fost stabilite prin OUG nr. 196/2005 privind Fondul de mediu.

Intră în vigoare taxa către Fondul de mediu
Potrivit directorului executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor” (ADI ”SIGD”) Hunedoara, Nicolae Panţa (foto), pentru anul 2017 cantitatea de deşeuri depozitate trebuie să fie mai mică faţă de anul precedent cu 25 la sută, iar în 2018 faţă de 2017 cu 35 la sută, respectiv cu 45 la sută mai mică în 2019, faţă de anul în curs. Toate aceste norme ar putea fi atinse doar în situaţia în care predarea şi colectarea deşeurilor se va face pe categorii, a explicat directorul ADI Deşeuri.
În prezent, la nivelul judeţului Hunedoara se încearcă creşterea gradului de colectare selectivă a deşeurilor, prin montarea containerelor speciale, dar lucrurile nu au ajuns la un nivel satisfăcător. Tocmai aici şi este problema, deoarece din 2019 intră în vigoare taxa obligatorie care va trebui achitată la Fondul de mediu pentru fiecare tonă de deşeuri depozitată în gropile de gunoi, în cazul judeţului nostru, la deponeul ecologic de la Bârcea Mare.

Vom plăti şi penalităţi
Conform datelor oferite de directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara, Georgeta Barabaş, din 1 ianuarie 2019 se va plăti pentru fiecare tonă de deşeuri depozitată la deponeu câte 120 de lei la Fondul de mediu. La această taxă se va mai adăuga una, cu titlu de penalităţi plătite tot către acelaşi fond şi care se va calcula în baza unei formule speciale. Aceste penalităţi se vor plăti pentru 2018 în funcţie de datele provenite de la operatorii care gestionează deşeurile pe anul 2017. Penalităţile se vor achita pentru cantităţile de deşeuri care vor depăşi ţintele prevăzute în OUG nr. 196/2005. Toate aceste costuri se vor reflecta, la final, în preţul pe care persoanele fizice sau juridice îl vor achita pentru serviciul de salubritate.
Aşadar, deşeurile trebuie văzute ca o resursă utilizabilă, nu ca o materie de care trebuie să ne debarasăm. Această ultimă abordare fiind una greşită, care se va resimţi în buzunarele fiecăruia dintre noi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura