Politica si administratie

Lucrãrile la deponeul de la Bârcea Mare merg ca pe roate

05 foto  Oana Mihnea

După ce a fost dată autorizaţia de construcţie, lucrările la centrul de management integrat al deşeurilor au început să ia amploare şi se munceşte din greu, chiar pe două schimburi, astfel încât acestea să fie finalizate la termen, adică sfârşitul lunii noiembrie a.c.

Prima celulă se umple în şapte ani
Potrivit informaţiilor furnizate de către Ioan Prip (medalion), directorul executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), „Sistemul integrat de gestionare a deşeurilor judeţul Hunedoara“, suprafaţa de teren pe care se construieşte deponeul ecologic este de 26,2 hectare. În prezent, se lucrează intens la prima celulă, cu o capacitate de 1.230.000 metri cubi. De asemenea, sunt în faza de execuţie şi cele două staţii, una de sortare şi stocare şi alta de tratare mecanico-biologică. Gunoaiele menajere vor trece în prima fază prin staţia de sortare, iar partea umedă a acestora va fi dusă în staţia de tratare. După ce trec prin cele două faze, acestea vor fi depozitate în celulă. După şapte ani, când se preconizează să se umple această primă celulă, se va construi cea de-a doua celulă.
Aceasta este doar prima fază din cadrul proiectului, în care  trebuie realizat deponeul, staţia de sortare de la Petroşani şi se vor închide gropile neconforme de gunoi. În cea de-a doua fază, după ce firma de consultanţă va elabora la sfârşitul lunii în curs regulamentul şi caietul de sarcini, Consiliul Judeţean, în calitate de beneficiar al proiectului, va organiza licitaţie pentru stabilirea administratorului deponeului de la Bârcea Mare şi pentru operatorii care vor colecta gunoiul din cele patru zone în care a fost împărţit judeţul.

Şi gropile sunt în grafic
Închiderea gropii neconforme de gunoi de la Hunedoara a fost realizată în proporţie de 58 la sută. Groapa se întinde pe o suprafaţă de 4,6 hectare, iar termenul de finalizare este luna august a acestui an. Lucrarea s-a licitat la 9.173.746 lei. Se foloseşte o tehnologie modernă, specială, utilizându-se mai multe straturi de geotextil şi geomembrană, prin care nu mai trece apa şi biogazul.  Deasupra de toate acestea va fi pus pământ de 80 cm şi 15 cm cu vegetaţie. Aproape de stadiul de finalizare este şi groapa de la Aninoasa, urmând să fie închise şi cele de la Deva şi Orăştie.
Şi deşeurile voluminoase, provenite din construcţii, vor avea locul lor. „În AGA a fost aprobat un alt proiect pentru deşeurile voluminoase, care vor fi depozitate şi sortate pe o suprafaţă de 1,46 hectare, pe un teren care aparţine Consiliului Judeţean. În şedinţa de luna aceasta a CJ va fi supus votului consilierilor atribuirea terenului. Este un lucru cert că lucrurile evoluează în ritmul dorit, acesta fiind cel mai mare şantier din Transilvania“, a adăugat Ioan Prip, directorul executiv al ADI SIGD Hunedoara.

One thought on “Lucrãrile la deponeul de la Bârcea Mare merg ca pe roate

  • „Potrivit informaţiilor furnizate de către Ioan Prip (medalion)..” In medalion (poza) apare o hala in constructie. Uite asa nu pot cititorii sa-si clateasca privirea cu poza lui Ioan Prip.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura