Comunitate

Fără steag şi eşarfă tricoloră, adio primărie

Magdalena Şerban04 nanbic

Mircea Duşa, deputat PSD şi până ieri ministrul Apărării, a iniţiat un proiect de lege care prevede ca mandatul unui primar să înceteze dacă acesta refuză să arboreze steagul naţional sau să poarte eşarfa tricoloră la ceremonii publice, recepţii sau celebrarea căsătoriilor.
În expunerea de motive a proiectului de modificare a Legii statutului aleşilor locali, deputatul arată că în acest moment, refuzul arborării drapelului sau purtării eşarfei tricolore se sancţionează cu o amendă cuprinsă între 2.500 şi 5.000 lei, adică mult prea lejer pentru ignoranţa comisă. „Existenţa unor situaţii în care unele autorităţi şi instituţii publice nu au respectat prevederile legale menţionate, asumându-şi achitarea amenzii prevăzută de lege, demonstrează că măsura incriminatorie nu asigură exigenţa care să îndrepte comportamentul acestora. Se impune astfel o incriminare corespunzătoare a faptelor, de la măsurile pecuniare la măsura încetării mandatului aleşilor locali care nu respectă prevederile legale. Simbolurile naţionale (…) reprezintă trecutul, prezentul şi viitorul poporului român, fidelitatea faţă de acestea fiind sacră“, a explicat Mircea Duşa.
Primarul din Gurasada salută proiectul de lege
„Este o măsură care ajută la cinstirea simbolurilor noastre naţionale. Probabil că au fost cazuri în alte zone ale ţării, unde edilii s-au sustras de la lege. Nu cunosc să fie şi la noi în judeţ. Ca primar, reprezinţi o comunitate din România. E firesc să respecţi trecutul ţării, neamul românesc, eroii neamului şi toată bogăţia istorică. Nu e bine nici să exagerezi, să cazi în extremă, dar ce este de bun simţ rămâne de bun simţ. Nu poţi purta tricolorul la orice pas, nu cred că asta este ideea, ci la momentele importante la care iei parte în calitate de reprezentant al oamenilor care te-au ales. Dacă ţi-e ruşine cu naţiunea română, nu ai ce căuta la cârma fie şi doar a unei părţi din ea. Ne-am cam uitat costumele populare, straiele ţărăneşti şi cântecul autohton. Încetul cu încetul, ne definesc alte lucruri pe care le-am dobândit din mers sau le-am luat de la alţii, cu împrumut. E păcat pentru integritatea noastră să ne facem că uităm. Da, salut iniţiativa legislativă pe care o văd ca pe o posibilitate de atestare a statutului de ales local şi de obligare a acestuia să respecte principiile simbolisticii naţionale“, a spus primarul din Gurasada, Silviu Nan (foto stânga).
Primarul din Beriu dă exemplul SUA
„Nu cred în cinstirea simbolurilor omiţând expunerea lor. De obicei, purtăm tricolorul la evenimente, fără discuţie. Ce motiv am avea să refuzăm astfel de însemne româneşti care sunt însemne naţionale, până la urmă? Orice tăiere de panglică, primire de oaspeţi sau manifestare publică ne obligă să purtăm eşarfa tricoloră. Prin asta ne distingem de restul. Şi dacă nu te ştie lumea, îşi dă seama că eşti reprezentantul comunităţii. Şi în zi de azi, cu prilejul Zilei Naţionale a României, copilaşii din şcoli susţin un scurt program artistic, tocmai pentru a marca cum se cuvine momentul crucial al naţiunii şi a duce mai departe tradiţia. Aşa că nu consider o măsură extremă ca primarul care refuză să poarte tricolorul, încălcând astfel legea administraţiei publice, să-şi piardă mandatul. Dacă refuzi înseamnă că nu vrei să fii primar cu acte în regulă. Or, când ai fost ales, trebuia să ştii că ai şi obligaţii de respectat. În America, dacă ponegreşti steagul naţional într-un fel sau altul (îi dai foc, îl calci în picioare, îl rupi etc) te bagă la puşcărie imediat. La noi îţi pierzi mandatul. Aşa că sunt reguli şi trebuie respectate”, a arătat Emil Bîc (foto dreapta), primarul din Beriu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura