ActualitateFlash

Cetatea Devei şi-a redeschis porţile cu salve de tun şi cavaleri

07 deschidere cetate (1) 07 deschidere cetate (2) 07 deschidere cetate (3) 07 deschidere cetateOana Mihnea

Mângâiată de razele soarelui, una dintre emblemele judeţului nostru, Cetatea Devei, şi-a redeschis ieri porţile pentru vizitatori, într-o atmosferă specială şi decor feudal. Momentul a fost marcat de un eveniment cultural-artistic inedit, pus la cale de autorităţile locale în parteneriat cu Centrul Multicultural Castrum Deva. Redeschiderea cetăţii a strâns sute de curioşi veniţi din toate colţurile ţării.
Vizitatori din toată ţara
Fie că au urcat pe jos sau cu telecabina, nu doar devenii, dar şi alte persoane venite din judeţ şi din diferite oraşe ale ţării, au împânzit toate colţurile cetăţii. Începând cu orele prânzului, de la Poarta I a cetăţii s-a dat startul paradei cavalerilor feudali şi a luptătorilor daci. Parada a fost acompaniată de salve de tun şi s-a desfăşurat până la incinta III, unde se află Platforma de Artilerie. În fruntea convoiului a fost purtătorul de steag, apoi au urmat Cimpoierii din Transilvania, membrii Terra Dacica Aeterna, Garda Romană a Cetăţii Alba Iulia, Toboşarul Cetăţii Sighişoara, trimişii ordinelor cavalereşti din Braşov, Târgu Mureş, Sebeş, Mediaş, ai Asociaţiei Castelul din Carpaţi, şi nu în ultimul rând, Cavalerii de Hunedoara. Pe lângă aceştia, au înviorat spiritele membrii Trupei Pro Scenium, ai Ansamblului Renaissance şi Ansamblul Transilvania al Colegiului Naţional „Decebal“ Deva. Şi Clubul Airsoft Transilvania s-a alăturat evenimentului de „renaştere“ a Cetăţii Deva şi au format o gardă aliniată la intrarea pe Platforma de Artilerie.
Final de proiect, un nou început pentru Cetate
Înainte de a începe spectacolul, edilul şef al municipiului Deva a dorit să le ureze tuturor celor prezenţi un sincer „Bun venit în mândra noastră cetate!“, lăsând pentru final cuvintele cu cel mai impunător ecou, „Vivat Castrum Deva!“ în faţa reprezentanţilor administraţiei locale şi judeţene, rând pe rând, ordinele cavalereşti au transmis salutul lor caracteristic. Şi pentru că suntem judeţul unde sângele dacilor parcă şi acum clocoteşte în vine, membrii Terra Dacica Aeterna şi-au prezentat luptătorii, armele, hainele şi steagul. După aceste momente care au ţinut spectatorii nemişcaţi pentru câteva clipe, a urmat o scurtă prezentare istorică a cetăţii, făcută de istoricul dr. Daniel Iancu, de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, apoi a venit rândul unor demonstraţii din partea „dacilor“, dansuri medievale prezentate de Ansamblul Renaissancce şi demonstraţii ale Cavalerilor de Hunedoara. Ziua plină de evenimente a fost încheiată cu un concert al trupei Arhaica. Plăcerea şi bucuria s-au observat pe chipurile tuturor celor care au lăsat alte activităţi pentru o plimbare pe Dealul Cetăţii Deva.
„Vreau să le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în acest proiect. A fost o muncă deloc uşoară şi cu destule probleme, atât din punct de vedere al proiectului, cât şi al reconstrucţiei cetăţii. Dar, în final, a ieşit bine. Eu, de astăzi, îmi doresc ca de minimum două ori pe lună, în Cetatea Devei să existe evenimente. Dacă sunt spectacole, cetatea este vie. Uitaţi-vă, câţi musafiri avem, câţi oameni au dorit să fie în azi aici sus, în cetate, alături de noi. Eu cred, că aşa va fi de acum încolo, dacă ştim să o punem în valoare. Cred că putem face acest lucru, avem posibilităţi şi resurse şi cred că până la sfârşitul anului, Cetatea Devei îşi va dubla numărul de turişti“, a declarat Petru Mărginean, primarul municipiului Deva.
Cetatea Devei a trecut printr-un proces amplu de restaurare, dat fiind fondurile obţinute de Primăria Deva pentru realizarea lucrărilor. Contractul de finanţare pentru proiectul de „Reabilitarea zonei urbane „Dealul Cetăţii Deva”, a fost semnat în 2010 între municipiul Deva şi MDRAP, în calitate de Autoritate de Management pentru Regio – POR, ADR Vest. Valoarea totală a proiectului a fost de 38.428.182 de lei, din care 21.965.880 de lei sunt obţinuţi printr-o finanţare nerambursabilă prin FEADR, 3.359.487 din bugetul naţional, restul de 516.844 lei, din bani de la bugetul local.
Turiştii care vor să viziteze cetatea au la dispoziţie mai multe trasee. Pe oricare dintre ele vor urca, vor putea străbate întreg perimetrul monumentului, existând căi de acces comunicante.

One thought on “Cetatea Devei şi-a redeschis porţile cu salve de tun şi cavaleri

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura