Fara bascalie

“Let’s do it, Romania!” – în traducere liberă: „Hai să ne batem joc unii de alţii, în România!”


Acţiunea desfăşurată în 26 septembrie, „Let’s do it, Romania!”, concretizată prin strângerea a sute de tone de gunoaie lăsate în special de „românii petrecăreţi” din reportajele TV ale verii a fost un succes – sau cel puţin aşa s-a crezut! ONG-uri fericite, că uite, „se poate!” Elevii au fost mobilizaţi, vorbindu-li-se de voluntariat, civism şi şansa noastră prin noua generaţie. Jandarmii au lăsat armele jos (nu era anunţată nici o vizită a lui Boc!) şi s-au mobilizat exemplar în folosul comunităţilor – cinste lor! Până şi deţinuţii au curăţat România!
Rapoartele de la final de acţiune arătau că s-au strâns zeci de mii de saci. M-am lăsat purtat de valul entuziasmului şi am scris un editorial despre acţiune – lăudabilă în sine. Cu acel prilej, am aflat că cele mai multe gunoaie există în împrejurimile Devei, de unde se „recoltaseră” peste 700 de saci de gunoi! Ziarul Mesagerul hunedorean l-a numit atunci „record naţional”! Trist record…
Doresc să vă spun că cele mai multe gunoaie ÎNCĂ se găsesc în împrejurimile Devei!
Vineri după-amiaza, încercând să profit de ultimul soare adevărat al acestei toamne, am plecat cu maşina spre Cozia. Oroare! Cei care-şi fac case în zonă continuă să depoziteze cu nesimţire moloz, vase de WC şi alte ustensile reziduale pe la marginea pădurii. Dar surpriza cea mare nu a fost asta, ci faptul că acele sute de saci cu mizeria „petrecăreţilor” au rămas în pădure! Sunt acolo, strânşi la un loc de către elevi, jandarmi şi deţinuţi, aşteptând în zadar, după exact trei săptămâni, maşini de salubritate care nu mai vin. Între timp, animale sau oameni, sau pur şi simplu vântul, au început să împrăştie conţinutul unor saci. Spre Cozia, chiar înainte de sfârşitul drumului asfaltat, se face un drumeag prin pădure. Acolo sunt cei mai mulţi saci! Dar sunt peste tot, pe marginea drumului! Iar pe drumul spre releu, alţi „petrecăreţi” tocmai au decorat zona cu pet-uri de bere de doi litri, intacte, spre desăvârşirea frumuseţii României!
Că nesimţiţii României există, au fost şi vor mai fi (personal, cred că se înmulţesc), asta e o tristă realitate. Dar, dezamăgitor este cu adevărat că se dă cu piciorul până şi iniţiativelor lăudabile ale voluntarilor. Serviciul de salubritate sau cine trebuia să aducă sacii cu mizerie jos? Poate tot voluntarii, nu…? Vor mai veni aceşti voluntari să adune mizeriile „petrecăreţilor”, văzând cu câtă nonşalanţă, munca le este batjocorită?
Cred că putem marca un record mondial la capacitatea de a ne batjocori singuri.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura