ComunitateFlash

Un elev din Hunedoara a fost prins cu fiţuica

Cristina Ghenea

S-ar putea spune că absolvenţii de liceu, care susţin, în această perioadă, examenul de Bacalaureat, n-au învăţat nimic din păţaniile colegilor cu un an mai mari. Un elev de la Grupul Şcolar de Telecomunicaţii şi Lucrări Publice Hunedoara a fost dat afară ieri din sala de examen, după ce a fost prins cu fiţuici.

Peste 400 de absenţi în judeţ

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, pentru susţinerea probei scrise la limba şi literatura română, s-au înscris 4.557 de absolvenţi de liceu din judeţ, aproximativ 500 dintre aceştia provenind din seriile anterioare. Ieri dimineaţă, însă, în sălile de examen, s-au prezentat doar 4.133 de elevi. Absenţii vor mai avea o şansă de a promova examenul maturităţii abia în toamnă, sau anul viitor, dacă nu se grăbesc să se înscrie la o facultate. Supraveghetorii s-au ţinut de promisiune şi au fost severi cu tinerii care au încercat să trişeze, astfel că prima sesiune de probe scrise a Bacalaureatului din acest an a început cu un elev eliminat, la Hunedoara.

Subiectele, mai grele decât anul trecut?

La proba de ieri, elevii au avut de rezolvat varianta cu numărul 4, în prima parte, care conţinea nouă cerinţe, pe marginea unui text din „Craii de Curtea-Veche“ de Mateiu I. Caragiale. La subiectul 2, elevii au avut de redactat un eseu argumentativ despre calităţile umane, pornind de la un citat din Lucian Blaga: „Nu e de ajuns să ai mari calităţi, trebuie să ştii cum să le foloseşti cu rost“. Cât despre ultimul subiect, acesta presupunea realizarea unui eseu de două-trei pagini, în care să fie prezentată tema, dar şi viziunea despre lume, dintr-un text poetic studiat, aparţinând lui Mihai Eminescu. Subiectele nu au fost pe placul tuturor. Unii dintre elevi, care au dat examenul şi anul trecut, au considerat chiar mai grele cerinţele probei curente. „N-am prea ştiut Luceafărul şi nici primele două părţi nu au fost tocmai uşoare. Sper să iau măcar un 6“, a declarat un elev de la Colegiul „Ion Mincu“, din Deva. Alţii, însă, răsuflă uşuraţi şi se bucură că n-au mai avut parte de aşa numitele „capcane“. „Anul trecut am picat, pentru că la partea a treia, am confundat operele şi am scris «Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război». Măcar acum au fost clare cerinţele”, spune un alt elev, de la Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva.

Supraveghere severă, n-au putut mişca nimic

Cât despre supraveghere, majoritatea spun că la fel ca şi anul trecut, nici n-au putut mişca. Probabil că acest lucru nu este valabil pentru toate centrele de examinare din judeţ, căci unii elevi ieşeau din săli cu fiţuicile în mână. „Supravegherea? Pentru presă, supravegherea a fost foarte strictă, ne-au terminat”, ne-a declarat un elev de la „Ion Mincu”, după ce a ieşit din examen.
Miercuri, 4 iulie, vin alte emoţii pentru absolvenţii de liceu. Au de trecut un nou hop, la proba obligatorie a profilului, iar pe 6 iulie, este programată proba scrisă la alegere a profilului şi specializării. Cum săptămâna a început cu temperaturi caniculare încă de la primele ore ale dimineţii, mulţi dintre candidaţi se plâng de căldura din sălile de examen. Deocamdată, însă, nu au existat cazuri în care căldura să facă victime în timpul testării.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura