Flash

Statuia Libertăţii din New York, simbol universal

Statue of Liberty seen from the Circle Line ferry, Manhattan, New York

Cunoscut simbol universal al libertăţii şi democraţiei, Statuia Libertăţii a fost realizată de francezi ca dar pentru guvernul american cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Independenţa Americii, dovadă incontestabilă fiind Declaraţia de Independenţă pe care statuia o strânge în mâna stângă. În mâna dreaptă, statuia ţine o torţă ce simbolizează victoria.
Sculptorul care a proiectat celebrul monument se numeşte Frederic Auguste Bartholdi, care a avut ca sursă de inspiraţie Colosul din Rhodos, ridicat în cinstea zeului soarelui. Astfel, coroana statuii este formată din şapte raze de soare corespunzătoare celor şapte continente, aceasta privind spre răsărit cu un mesaj de bun venit celor care au ajuns pe pământ American, iar chipul său este cel al zeiţei române a libertăţii – Libertas. Bartholdi a denumit iniţial statuia „Libertatea luminând lumea“. Scheletul metalic de sub învelişul de cupru al statuii a fost realizat de nimeni altul decât de faimosul inginer Gustave Eiffel, care la momentul construcţiei statuii nu s-ar fi gândit poate că îşi va pune amprenta pe un reper ce simbolizează altă ţară decât a sa, respectiv SUA, care a declarat statuia monument naţional în 1924.
După nouă ani de la începutul construcţiei sale, Lady Liberty, cum mai este denumită, a fost dusă în Statele Unite ambalată şi transportată pe bucăţi în 214 de lăzi şi a fost amplasată pe o insulă din portul New York City, pe un piedestal proiectat de americanul Richard M. Hunt, chiar la intrarea în port, insulă numită astăzi Liberty, după denumirea statuii. Locaţia a fost aleasă tot de alsacianul Bartholdi, care zărise micuţa insulă numită Bedloe în acele vremuri, aflată în apropiere de insula Ellis, când s-a dus în SUA pentru a-şi prezenta ideea. Presa vremii consemnează faptul că vaporul “Isere” care a transportat statuia a fost în pericol de scufundare, numai cuprul folosit la realizarea statuii având 100 de tone.
Înainte de a fi terminată în întregime, în timpul construcţiei sale, părţi din ea (capul gigantic şi mâna cu torţa) au fost expuse atât în Franţa, cât şi în SUA, pentru a fi vizitate cu scopul de a se strânge fonduri în vederea finalizării grandiosului monument, fiind organizată chiar şi o loterie. Astfel, capul statuii a fost expus în 1878 la expoziţia din Paris. Replici cu puţin peste un metru înălţime ale statuii au fost realizate şi semnate de către sculptor în vederea acoperirii costurilor necesare transportului pe apă şi pe uscat. Inclusiv Joseph Pulitzer a contribuit printr-o campanie lansată în ziarul sau, în vederea strângerii banilor necesari construirii piedestalului pe care urma să se înalţe simbolul libertăţii universale… Cuvintele marelui publicist, pentru a determina lumea să doneze bani, au fost: “Statuia nu reprezintă un dar din partea milionarilor francezi pentru milionarii americani, ci un cadou din partea tuturor francezilor pentru toţi americanii”.
Până atunci, statuia, deşi terminată, a fost expusă într-o curte din apropierea atelierului unde s-a desăvârşit construcţia impunătorului monument. Abia în anul 1886, a avut loc ceremonia de inaugurare a statuii de către preşedintele american din acea vreme Grover Cleveland.
Orice turist care vizitează SUA îşi doreşte să ajungă cât mai aproape de ea, dacă nu chiar să coboare pe mica insuliţă pentru a o explora. Urcând scara în spirală din interiorul statuii înalte de 47 de metri (împreună cu piedestalul ajungând la 93 de metri), vizitatorii pot ajunge până la coroana acesteia şi admiră o privelişte uluitoare a oraşului New York. Peste patru milioane de turişti ajung pe insulă în fiecare an, chiar dacă sunt cozi interminabile pentru vizitarea ei, iar numărul permis de vizitatori pe oră nu depăşeşte 30. Tocmai de aceea, autorităţile s-au gândit să consolideze scările în spirală ce duc spre coroană. Pentru accesul pe insulă şi vizitarea statuii, turiştii trebuie să se intereseze în prealabil dacă sunt deschise publicului.
Statuia Libertăţii reprezintă unul dintre cele mai mari monumente de metal din lume, la vremea realizării acestuia fiind clasat pe primul loc. În 1984, Lady Liberty îşi face intrarea triumfală în patrimoniul mondial Unesco.
(Articol preluat de pe site-ul http://www.infoturism.ro/atractii-turistice/statuia-libertatii-simbol-universal/)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura