ActualitateFlash

Pui de urs rănit, salvat de Asociaţia „Milioane de prieteni”. Micul mamifer stătea ascuns într-un tunel de tren din Defileul Jiului

Natalia Bumbac

Un pui de urs de doar un an şi patru luni a fost salvat de la moarte sigură de Asociaţia „Milioane de prieteni”. Mamiferul era rănit şi stătea ascuns într-un tunel de tren din Defileul Jiului, fiind văzut de un impiegat. Acesta din urmă a anunţat reprezentanţii Administraţiei Parcului Naţional Defileul Jiului, spunându-le despre puiul de urs care era vizibil suferind.

I-a fost amputat un picior
Autorităţile sanitar-veterinare şi paznicii de vânătoare din Valea Jiului l-au tranchilizat pe micuţ şi l-au examinat, constând că avea o fractură deschisă la piciorul stâng din spate. Rana era infectată şi plină de viermi. „Starea generală a exemplarului de urs era de epuizare fizică“, se menţionează în procesul verbal. Plăgile au fost dezinfectate, apoi ursul a fost predat unei asociaţii de vânătoare, cu recomandarea de transfer într-un centru specializat, pentru a fi investigat medical.
În baza recomandărilor, mamiferul a fost dus în judeţul Braşov, la Zărneşti, la sanctuarul Libearty al Asociaţiei „Milioane de prieteni” de către o echipă de vânători. „A trebuit trimis de urgenţă, pentru că avea şanse minime să trăiască. Ursul era mâncat de viermi în întregime. Avea viermi şi în ochi, în nas, pe cap, pe tot corpul. A trebuit să-l tundem pe tot corpul, pentru că acei viermi îl mâncau de viu. Din rana aceea de la picior, care s-a infectat şi a făcut cangrenă. Acolo au intrat muştele şi au făcut larve, care s-au răspândit pe tot corpul. L-am operat şi i-am tăiat piciorul, pentru că nu mai era nimic de făcut, era cangrenat. Acum, şansele de supravieţuire sunt de 50-50. S-a trezit după anestezie, a mâncat şi dacă e puternic va rezista. Cu tratament, va rezista. Va rămâne la noi definitiv, la sanctuarul Libearty din Zărneşti. Credem că a fost muşcat de un urs mai mare”, a declarat Cristina Lapis, preşedintele Asociaţiei „Milioane de prieteni”, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.

Botezat cu numele „Hope”
Ursuleţul a fost botezat cu numele „Hope (trad. Speranţă)”, fiind vorba de speranţa salvatorilor săi că va supravieţui. Din informaţiile oferite de cei de la Sanctuarul Libearty, operaţia de amputare, singura posibilă în acest caz, a fost deosebit de dificilă din cauza rănii vechi şi a infecţiei foarte puternice. Intervenţia a durat patru ore, timp în care ursuleţul a fost perfuzat. Imediat după ce s-a trezit din anestezie, a mâncat pâine cu miere. În dimineaţa zilei de ieri, 7 iunie, ursul a fost mutat într-o boxă, unde este ţinut în permanenţă sub observaţia medicilor veterinari. Cu toate acestea, prognosticul este rezervat, pentru că, după vechimea rănilor, ursul a stat blocat timp de câteva zile în tunelul feroviar.
Asociaţia „Milioane de Prieteni” este una dintre cele mai vechi asociaţii de protecţie a animalelor din România. Din 1997, de la înfiinţare, membrii asociaţiei au salvat de la suferinţă şi moarte peste 25.000 de animale, majoritatea acestora fiind câini fără stăpâni, pisici, cai, măgari, dar şi urşi, lupi, vulpi, cerbi şi căprioare sau arici şi păsări de tot felul.

3 comentarii la „Pui de urs rănit, salvat de Asociaţia „Milioane de prieteni”. Micul mamifer stătea ascuns într-un tunel de tren din Defileul Jiului

  • Vedem o ampla implicare pentru salvarea unui urs. Foarte bine. Dar de ce nu vedem o implicare proportionala a ONG-urilor pentru salvarea intregii zone. Nu este destul ca s-au oprit lucrarile ilegale la hidrocentrale. Constructiile acelea hidoase trebuie demolate, zona trebuie renaturata, si nu se vede niciun efort al ONG-urilor sau al administratiei parcului in acest sens.

  • Cred ca nu trebuie demolat nimic. Acolo sunt bani de-ai tuturor si, pe de alta parte, hidrocentrala trebuie terminata si pusa in functiune. Pentru a nu distruge biotopul Jiului pe portiunea defileului cred ca se impune colectarea si altor izvoare spre curgerea traditionala. Nu trebuie ca tot debitul Jiului sa fie destinat hidrocentralei. O solutie de compromis ar fi cea mai eficienta, astfel incat sa nu fie afectat mediul de pe cursul Jiului.

  • @ Netru care nu-i deloc neutru.
    Greu cu limba romana… A nu afecta mediul inseamna a lasa Jiul sa curga cu debitul sau natural, o situatie cu totul diferita de situatia de compromis. De cand legea se aplica cu ”compromis”, adica partial o aplicam, partial nu? Si ce treaba are eficienta cu parcul national, cu protejarea naturii intacte? Este parc national, nu parc industrial! Banii oricum au fost aruncati, nu-i mai aduce nimic inapoi. De amortizare nu poate fi vorba la un proiect total absurd si nerentabil. Oricum, natura este infinit mai importanta decat banii, sa ne bucuram asadar de ea. Avem o criza a patrimoniului natural, nu o criza financiara. Statul roman are prea multi bani, problema-i la ce-i foloseste.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura